Snažan odgovor na inicijativu SDA

Srpski parlamentarci jedinstveni u zaštiti nacionalnih interesa

  • 24.01.2019. 19:09

Ukoliko SDA podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH, a on je uzme u razmatranje, održaćemo sjednicu Narodne skupštine na kojoj ćemo donijeti odluku o budućem statusu Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, piše, između ostalog, u izjavi koju u su potpisali predsjednici svih srpskih političkih stranaka, koji su se odazvali pozivu na zajednički sastanak koji je stigao od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. 

Jednoglasno su odlučili kako će se političari iz Republike Srpske odnositi prema apelaciji koju je najavila SDA. Ustav BiH i Dejtonski sporazum garanti su imena, postojanja i pozicije Republike Srpske, poručuje Milorad Dodik. Bakiru Izetbegoviću odgovara da se Republika Srpska ne može uslovljavati ni rokovima ni ultimatumima.

"Nikakvo davanje roka Republici Srpskoj ne dolazi u obzir i to je nešto što se odbacuje. I svi ćemo zajedno raditi na tome da zaštitimo najbolje moguće, na najbolji mogući način Republiku Srpsku, njeno ime, njen status, i mi ne želimo da dozvolimo, i u tome smo jedinstveni, da se naša lična karta skrnavi, i naše ime i prezime skrnavi na ovaj način. Potpuno sam siguran da jedinstveno djelovanje svih političkih faktora iz Republike Srpske, bez obzira da li su vlast ili opozicija, tamo ili ovamo, svakako je najbolji odgovor na bilo kakav atak na Republiku Srpsku," rekao je Dodik.

Kada je u pitanju Republika Srpska, u svakom momentu smo spremni da razgovaramo, a zaštita njenih interesa naša je najveća obaveza, poručuju lideri srpskih političkih partija. Kažu da SDA svojim potezima izaziva političku krizu.

"Mi iz Republike Srpske ćemo sigurno pratiti dalje ponašanje te neodgovorne nacionalističke stranke, koja je svojom inicijativom krenula putem da potkopava i mir, i stabilnost, i izgrađene odnose u Bosni i Hercegovini," kaže Petar Đokić, predsjednik SP.

"Treba biti u svemu ovome razuman i odgovoran, prema Republici Srpskoj, prema njenom narodu, i da u tom prvom koraku mi danas ustvari upozoravamo. Upozoravamo da je ugrožena ustavna pozicija BiH, da je ugrožen Dejtonski mirovni sporazum, na koji su svoje potpise dale velike sile i dale velike garancije," rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS.

Učesnici današnjeg sastanka smatraju da je licemjerno što su visoki funkcioneri SDA samo dan nakon pregovora sa SNSD-om o formiranju vlasti, doveli u pitanje naziv i položaj Republike Srpske. Stvarna namjera SDA je, poručuje   predsjednik PDP-a Branislav Borenović, izazivanje međunacionalnih tenzija.

"Da njih ne interesuje rješavanje ekonomskih i socijalnihg problema građana u ovoj zemlji, da njih ne interesuje ozbiljna borba protiv korupcije i kriminala, nego isključivo međunacionalne tenzije. I pored svega toga, političke partije iz Republike Srpske na jedan korektan način su izašle sa ovom zajedničkom izjavom," rekao je Borenović.

Nećemo dozvoliti nikome da na bilo koji način dovede u pitanje suverenitet Republike Srpske, poruka je Nenada Stevandića.

"Mi nećemo više dozvoliti da bilo kakva pozicija nas dovede da se međusobno obračunavamo dok nam se sa druge strane upućuju prijetnje i dok se pokopava naš suverenitet," rekao je Stevandić, predsjednik US.
 
"U tome i jeste snaga Republike Srpske, a Bakiru Izetbegoviću možemo, s jedne strane, i da zahvalimo, jer je pokazao da su sve srpske parlamentarne stranke, uprkos različitim političkim stavovima, saglasne kada su u pitanju nacionalni interesi Republike Srpske. Jedinstvo u njihovoj zaštiti nikada neće biti razbijeno, poručuju lider NDP-a, Dragan Čavić, i zamjenik predsjednika DEMOS-a, Spomenka Stevanović.

"Pokušaj da se problem skrene u dvorište Republike Srpske, da se učini velikim, nije takav. Ali je dobro da nas je ujedinio, da poručimo svima da se ovakve stvari, kao što je ime Republike Srpske i ranije Dan Republike, ne mogu stavljati u kontekst naših unutrašnjih političkih odnosa, rekao je Čavić.

"Da ćemo ostati jedinstveni, da ćemo na svaki sledeći pokušaj biti korak ispred Bakira Izetbegovića. Da nećemo biti u podređenom položaju, da nećemo vući iznuđene poteze," rekla je Stevanovićeva.

Baš zbog toga, predstavnici političkih partija iz Republike Srpske odlučili su da se ubuduće česšće sastaju i razgovaraju o svim pitanjima od interesa za Republiku Srpsku. To je ujedno i prilika da se oblici saradnje prošire i na različitim nivoima, poručuju učesnici sastanka. S obzirom na to da je lider SDA najavio da će najvjerovatnije poslanici te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske podnijeti tu inicijativu, iz PDP-a su stigla pitanja o statusu potpredsjednika Skupštine, Senada Bratića, koji je član SDA. Dogovor je da, ukoliko apelacija bude podnesena Ustavnom sudu BiH, odgovorni će morati da pretrpe sankcije.
 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)