Nedeljko Čubrilović

Srpski narod dao veliku žrtvu u borbi protiv fašizma

  • 27.07.2019. 09:39

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim učesnicima Narodnooslobodilačke borbe /NOB/ i građanima Republike Srpske 27. jul - Dan ustanka protiv fašizma i podsjetio da je u toj pravednoj borbi srpski narod dao veliku žrtvu.

"Slobodarski srpski narod, među prvima u Evropi, ustao je protiv fašizma. Bila je to teška borba. Ubijana su čak i djeca. Mnoga srpska sela ostala su pusta, a mnogi seljani, starci, žene i djeca pobijeni su na svom kućnom pragu ili odvedeni u logore smrti. Zbog toga nikada ne smijemo zaboraviti stradalničku, ali i herojsku ulogu srpskog naroda u borbi protiv fašizma i nacizma", naveo je Čubrilović. 

On je istakao da je Dan ustanka protiv fašizma jedan od najznačajnijih datuma iz istorije srpskog naroda koji svjedoči o kontinuitetu borbe Srba za slobodu i vlastiti opstanak, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske. 

Čubrilović je naveo da je primjetno da danas mnogi pokušavaju da umanje žrtvu i doprinos srpskog naroda u oslobađanju ovih prostora od fašističkog zla, uz nastojanja da se srpski narod osudi kao isključivi krivac za ratne događaje devedesetih godina prošlog vijeka na području bivše Jugoslavije. 

"Kao ponosan narod imamo obavezu da se sa velikim poštovanjem sjetimo svih srpskih žrtava i odamo priznanje svima onima koji su se digli u odbranu i izborili za slobodu svih naroda bivše Jugoslavije", naglasio je Čubrilović.