Dosta im kršenja zakona

Srpski članovi zamrznuli rad u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja

  • 15.04.2019. 19:22

Predstavnici Republike Srpske u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenja kvaliteta BiH zamrznuli su svoj status, odnosno u radu agencije više ne učestvuju.

Ukoliko u donošenju odluka ne učestvuju barem dva predstavnika srpskog naroda, Upravni odbor agencije ne može donijeti nijedan zaključak, kaže direktor Agencije za akreditaciju visokošlolskih ustanova Republike Srpske Biljana Vojvodić. 

"Naši predstavnici su tu jedinstveni, saglasni su u tome da se zaista ne može tolerisati ovakvo nezakonito i samovoljno ponašanje od strane jednog čovjeka, jer nažalost direktor agencije je doveo agenciju u poziciju da je agenciju izjednačio sa samim sobom. To je situacija koja zaista zahtjeva određene reakcije", istakla je Biljana vojvodić, direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske. 

Rok za rješenje ovog gorućeg problema ovih dana ističe, kaže predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. O zaključcima koji se odnose na upisivanje univerziteta Srpske u registar, obavijestili su Savjet ministara u tehničkom mandatu, Delegaciju Evropske unije u BiH i specijalnog prestavnika Evropske unije u BiH.  

"Ukoliko ne dođe do rješenja tog pitanja koje je zaista i za Vladu Republike Srpske i za naša oba univerziteta itekako značajno, ali i za sve studente, onda je na studentima da donesu odluku i da uđu u proteste da na neki način time daju svoj doprinos da se to pitanje što prije riješi", istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Predstavnici studenata iz Banjaluke najavljuju proteste. Nakon sastanka sa kolegama iz Istočnog Sarajeva donijeće odluku o daljim koracima. Nadamo se što skorijem rješenju problema, kako bismo mogli nastaviti po planu i programu koji je već donesen, kaže predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nemanja Babić. 

"Trebamo da vidimo i da se dogovorimo o našim daljim koracima, ali taj zadnji korak koji smo najavili su studenstki protesti ako se sve ovako nastavi, odnosno ako ne dođemo do nekog rješenja, a nadamo se da hoće. Obustavljeni su nam svi projekti ako ne dođe do reakreditacije, studenstska mobilnost i razmjena studenata, tako da se iskreno nadamo da će ova problematika biti riješena", naglasio je Nemanja Babić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci.

Direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta BiH Envera Halilovića, Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u krivičnoj prijavi terete po nekoliko osnova. To su zloupotreba položaja ili ovlašcenja, krivotvorenje isprava, odbijanje upisa dva univerziteta iz Republike Srpske u registar, kršenje Statuta Agencije i Zakona o visokom obrazovanju BiH.