Predsjednik Republike Srpske

Srpska zahvalna Rusiji na podršci Dejtonskom sporazumu VIDEO

  • 21.09.2018. 17:48

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Srpska veoma zahvalna Rusiji za principijelan stav u pogledu afirmacije Dejtonskog sporazuma.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Srpska veoma zahvalna Rusiji za principijelan stav u pogledu afirmacije Dejtonskog sporazuma.

"Posebnu zahvalnost imamo za dugogodišnje rusko principijelno ponašanje u pogledu Dejtonskog sporazuma i u okviru Savjeta za primjenu mira u BiH i Savjeta bezbjednosti UN", rekao je Dodik u Banjaluci na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim. 

Dodik je naglasio da je Srpska posebno zahvalna Ruskoj Federaciji za uloženi veto u Savjetu bezbjednosti UN na rezoluciju koja je osuđivala srpski narod za genocidne namjere u prošlom vijeku. 

"Principijelno ponašanje Ruske Federacije na tom pitanju još je jedan dokaz prijateljstva prema nama. Tu se radilo o neistini, Ruska Federacija je to prepoznala i želim da zahvalim u ime srpskog naroda i Republike Srpske. Kao i mnoge stvari ranije i to pitanje za nas će ostati vječno upisano kao dokaz našeg prijateljstva", rekao je Dodik. 

On je odbacio spekulacije koje govore o lošem uticaju Ruske Federacije na području BiH i Balkana.

"I danas smo rekli da su to spekulacije. Ruska Federacija je za nas prijatelj i želimo da razvijamo odnose na svim pitanjima. To se, prije svega, odnosi na ekonomiju, ali i na kulturu, obrazovanje i političku saradnju. Srpska je ponosna što nije dozvolila BiH da uvede sankcije Ruskoj Federaciji jer mislimo da je to nepravedno i da bi to ugrozilo naše bazične interese", naglasio je Dodik. 

On je dodao da su razmotrili i političku situaciju u Republici Srpskoj i BiH. 

"Upoznao sam ministra Lavrova da je situacija u Srpskoj stabilna i na ekonomskom i na političkom planu", naveo je Dodik. 

Prema njegovim riječima, jedna od važnih tema bila je i ekonomija i posebno je naglašeno da je nastavljena uspješna realizacija projekata u naftnoj industriji Republike Srpske. 

"Ruski partner ostvaruje kontinuirano dobre poslovne rezultate u naftnoj industriji u Srpskoj. Razgovarali smo o tome na koji način možemo ostvariti saradnju u istraživanju nalazišta nafte u Srpskoj i izgradnji fabrike za gas u Zvorniku na osnovu sporazuma koji smo potpisali sa `Gaspromom`", istakao je Dodik. 

On je zahvalio Lavrovu što je posjetio Banjaluku i što su posjetili i nedavno osveštane temelje rusko-srpskog hrama. 

"Ministar Lavrov je prije godinu obećao da će zbog toga doći u Banjaluku i hvala mu što je održao obećanje", istakao je Dodik. 

Dodik i Lavrov su se poslije koneferencije za novinare sastali sa ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem, čime je završena posjeta šefa ruske diplomatije Banjaluci. 

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина