Radovan Višković

Srpska vidi šansu u saradnji sa ruskom oblasti

  • 16.05.2019. 22:57

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da Srpska vidi veliku šansu u saradnji sa ruskom Nižnjenovgorodskom oblasti i da je Srpska već u poziciji da polako realizuje ranije potpisani sporazum o saradnji.

"Nudimo se i za saradnju u oblasti gasifikacije. Srpska je spremna da gasovod koji treba da stigne do Srbije, bude produžen i prema Banjaluci. Čak sam i ponudio da, ukoliko je neko spreman da investira u produženje tog gasovoda, damo koncesiju ili formiramo zajedničko preduzeće, a ponudio sam i da bude izgrađena gasna elektrana", rekao je Višković za RTRS. 

On je naveo da je delegaciji Nižnjenovgorodske oblasti prezentovao projekte i iz sektora obnovljive energije. 

"Ruska Federacija ima određene barijere u poslovanju sa EU i u tom smislu sam ponudio geografski položaj Srpske, koja je na vratima Unije, da bude taj most za proizvode iz Rusije koji bi se mogli naći na evropskom tržištu posredstvom zajedničkih kompanija, ili da ruske kompanije ovde naprave svoje pogone", dodao je Višković. 

On je naveo da je u sferi interesovanja i turizam, te da Srpska ima turističkih destinacija kao što su banje, a postoje i određene kulturne znamenitosti zanimljive turistima. 

"Rusija je ogromno tržište i mi smo u nekim prethodnim godinama imali značajan problem u vezi sa nastupom na tom tržištu, jer nismo bili u poziciji da im ponudimo potrebne količine i zato vidim šansu da Srpska sarađuje sa ruskim oblastima. To bi bilo u skladu sa našim mogućnostima", istakao je Višković. 

On je naveo da Nižnjenovgorodska oblast ima bruto domaći proizvod veći od 50 milijardi (dolara), a samo u prehrambenoj industriji ima više od 700 hiljada zaposlenih radnika, više od 100 hiljada studenata, da su tamo emitentni istraživački centri, da posluju sa čitavom Evropom, a njihovi proizvodi su prisutni i u SAD. 

Višković je rekao da će predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sigurno učestvovati na predstojećem Ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu, te da još ne zna hoće li i on prisustvovati tom skupu. 

Premijer Srpske rekao je da će od četvrtka, 23. maja, biti u Lincu u Austriji, gdje se otvara izložbeni salon privrede Republike Srpske i gdje će privrednici biti u prilici da svoje proizvode prezentuju austrijskom tržištu. 

Višković je najavio da će tamo biti organizovano niz sastanaka i sa austrijskim privrednicima, da se pokuša što je više moguće poboljšati privredna saradnja. 

"Moj prevashodni cilj je privreda i sve ono što ona kao realni sektor, iz kojeg se puni budžet i omogućava, a to je normalno funkcionisanje zemlje", rekao je Višković. 


 

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)