Srpska uvodi doživotnu robiju i pooštrava kazne za terorizam i trgovinu djecom

  • 17.12.2020. 12:59

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, između ostalog, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim su propisane su nove kazne.

U saopštenju Vlade RS piše da su osnovne razlike Prijedloga u odnosu na Nacrt krivičnog zakonika Republike Srpske rezultat opravdanih i prihvaćenih primjedaba i sugestija koje su iznesene na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, tokom javne rasprave te koje su dostavljene u pisanoj formi Ministarstvu pravde.

"Shodno tome, propisane su nove kazne, kazna doživotnog zatvora za najteža krivična djela i najteže oblike krivičnih djela, kao i kazna odmuzimanja vozačke dozvole. Povećani su rokovi zastarjelosti krivičnog gonjenja te rokovi zastarjelosti izvršenja kazne", navodi se u saopštenju.

Takođe, povećane su minimalne kazne zatvora kod krivičih djela trgovina djecom, zloupotreba povjerenja i terorizma.

Izvršeno je usklađivanje sa GREKO preporukama za krivična djela korupcije.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o slobodnim zonama Republike Srpske, kojim se uređuju uslovi za osnivanje i rad slobodnih zona, djelatnosti koje se mogu obavljati u slobodnim zonama i uslovi za njihovo obavljanje, prestanak rada slobodnih zona, kao i druga pitanja od značaja za rad slobodnih zona u Republici Srpskoj.

Razlozi za donošenje ovog zakona inicirani su potrebom za unapređenje poslovnog okruženja i povećanje konkurentnosti kao osnove za privlačenje investicija, bolju iskorišćenost industrijskih potencijala, kao i uvođenje novih tehnologija i otvaranje novih radnih mjesta.

Najznačajnije razlike između Nacrta i Prijedloga ovog zakona, koje su rezultat skupštinske rasprave, odnose se na to da su precizirana lica koja mogu biti osnivači slobodne zone, s akcentom da to mogu biti jedno ili više domaćih ili stranih pravnih i fizičkih lica.

Vlada je na sjednici utvrdila i Prijedlog zakona o protivgradnoj zaštiti, kojim se uređuju organizacija ovog sistema, nosilac poslova protivgradne zaštite, te njegova prava, obaveze i odgovornosti, način finansiranja i nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, kao i druga pitanja od značaja za sistem protivgradne zaštite.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi unapređenja sistema protivgradne zaštite, kao i u potrebi inoviranja pojedinih njegovih odredaba radi lakše primjene u praksi, s ciljem obezbjeđivanja jedinstvenog sistema protivgradne zaštite u Republici Srpskoj, ističe se u saopštenju.

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм