Pogoršanje epidemiološke situacije

Srpska ušla u period naglog rasta broja zaraženih koronom

  • 09.07.2020. 18:04

Srpska je ušla u period tzv. eksponencijalnog ili naglog rasta broja zaraženih virusom korona. To znači da je broj pozitivnih na virus sada veći od broja oporavljenih, kaže Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike. 

Pogoršanje epidemiološke situacije u Republici Srpskoj veliko je opterećenje na zdravstveni sistem. U posljednje vrijeme osobe se brže zaraze virusom korona.U Institutu smatraju da je tome doprinijelo nepoštovanje mjera, odnosno da su se građani opustili.

"Međutim u ovom trenutku taj broj je manji, odnosno broj oporvljenih je manji od broja pozitivnih i samim tim kao što sam rekao opterećenjena zdravstveni siem je mnogo veće. I dalje ako se nastavi ovaj rast, mi možemo očekivati težu epidemiološku situtaciju i u mnogome otežan rad zdravstvenih ustanova, ali i ono što je bitno opterećenje na zdravstveni kadar", kaže Zeljković. 

U bolnicama širom Srpske na liječenju je 168 zaraženih korona virusom- u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 45, a u opštim bolnicama 123. Ljekari UKC poručuju da bez obzira na korona virus, zbrinjavaju sve pacijente kojima je potrebna pomoć- od povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama do onkoloških pacijenata. Mole građane da se pridržavaju propisanih mjera - kako bi im  olakšali posao. 

"Iskoristiću ovu priliku da još jednom apelujem na javnost, na građane Republike Srpske, BiH, da pomognu zdravstvenim radnicima da ne rasipamo bespotrebno kadrove, da se pridržavaju mjera koje su propisane i od strane Kriznog štaba, da drže distancu, da nose maske", kaže Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora UKC-a.

Već četiri mjeseca zaposleni u zdravstvenim ustanovama nadljudskim naporima bore se protiv virusa. Uprkos propisanim mjerama i kaznama, i dalje postoje neodgovorni pojedinci koji svojim ponašanjem ugrožavaju  druge oko sebe, a oni moraju biti sankcionisani, poručio je ranije Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. srpski član Predsjedništva i lider SNSD, Milorad Dodik, juče je najavio da će maske uskoro ponovo biti obavezne i na otvorenom.

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.