Srpski član Predsjedništva BiH

Srpska - trajna kategorija

18:40, 28.02.2020.
Izvor: Srna
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu da u Republici Srpskoj postoji jasno opredjeljenje očuvanja Srpske, koja je trajna kategorija stvorena da bi čuvala slobodu srpskog naroda na tom prostoru, te poručio da je srpski narod svjestan da nema slobode bez Srpske.

Dodik je novinarima u Beogradu, uoči prijema povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, i 28 godina od donošenja prvog Ustava Srpske, rekao da su sve ove godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Srpska i njene institucije bile izložene stalnom nastojanju njihovog nestanka, iza čega su stajali koalicija Bošnjaka i međunarodnog faktora, predvođenog SAD.

- Uvijek su kreirali rješenja da slome nadležnosti Srpske. Mi smo danas više nego ikada izloženi bjelosvjetskim pritiscima - naglasio je Dodik.

On je poručio da niko nije pobijedio srpski narod na način da mu nametne jaram i da je rješenje za situaciju u BiH da Republika Srpska očuva svoju ustavnu poziciju, da se vrati na izvorni Dejton i da se sarađuje u regionu.

Dodik je zahvalio Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću za svu pomoć Srpskoj.

- Ovo što danas imamo je dokaz da je Republika Srpska voljena i da nećemo odustati od prava da je branimo. Rješenje je da se okrenemo prijateljima i onima koji su pokazali da nas uvažavaju, a da se okrenemo od onih koji to ne čine - naglasio je Dodik.