Srpska spremila spisak primjedbi na aranžman MMF-a

  • 27.11.2020. 18:57

Na skoro sve uslove za novi kreditni aranžman koje je MMF poslao, Republika Srpska je uzvratila primjedbama. Nije to priča protiv zaduženja ali se određene stvari moraju jasnije definisati.

"Imamo dosta primjedbi na finansijski sistem Republike Srpske, takođe za zdravstvo, izmirenje starih obaveza, imamo zaista dosta primjedbi", kaže Zora Vidović, ministar finansija u Vladi Republike Srpske.

Neke od reformi koje se traže u Vašingtonu za Srpsku su neprihvatljive i o njima će se pregovarati u ponedjeljak, kada će sa predstavnicima MMF-a pregovarati premijer Višković. Novi aranžman sa BiH težak je, maksimalno, milijardu i po maraka od čega Srpska, za saniranje posljedica pandemije, treba da dobije 500 miliona. Isplata će biti u nekoliko tranši.

"Ima mnogo reformi, vezano za reformu javnih preduzeća, za zdravstveni sektor, javne uprave, sve ono što BiH već ima na dnevnom redu i radi, nešto sa Svjetskom bankom, nešto sama, nešto sa Evropskom komisijom. Dakle, nema nikakvih novih politika", kaže Zoran Tegeltija, Predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

I na prethodne aranžmane slale su se primjedbe od kojih je, kaže ministarka, značajan broj uvažen. Vjeruje da će tako da bude i ovog puta.

"Jer mi nismo protiv tog aranžmana ali neke stvari moramo malo korigovati i nadam se da će i MMF ići u tom smjeru da, otprilike, korigujemo nešto i nađemo se na pola puta", kaže Zora Vidović, ministar finansija u Vladi Republike Srpske.

Razgovori bi trebalo bi da traju do osmog decembra. Pregovaraće se onlajn, pojedinačno sa vladama Republike Srpske i drugog entiteta kao i Savjetom ministara. Dogovor se očekuje do kraja godine.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина