Banjaluka

U Srpsku stigao dio medicinske opreme kupljene u Kini

  • 15.04.2020. 20:19

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je iz Kine stiglo 55 tona opreme za zdravstveni sektor i da Srpska od danas neće biti zavisna od bilo koga kada je riječ o medicinskoj opremi.

"Ovdje je kompletna oprema za zdravsteni sektor - respiratori, maske, zaštitna odjela, rukavice, zaštitni viziri, oko 55 tona robe, što znači da imamo dovoljno medicinske opreme za narednih nekoliko mjeseci", izjavio je Višković na banjalučkom aerodromu, gdje je sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i ministrom zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alenom Šeranićem dočekao avion sa prvim kontingentom zaštitne medicinske opreme iz Kine.

Prema njegovim riječima, sve što je dopremljeno ide u centralno skladište, odakle će u skladu sa potrebama biti distribuisano u bolnice i domove zdravlja.

"Uputićemo opremu i u staračke domove i druge ustanove kojima je ona neophodna", naglasio je Višković.

On je dodao da je Republika Srpska za svoj novac nabavila opremu na kineskom tržištu.

"Iako smo sve platili, ipak želim da zahvalim kineskom predsjedniku i njihovom ambasadoru u BiH zato što su omogućili da ova roba izađe iz Kine i dođe u Banjaluku. Do ovakve vrste robe svuda u svijetu je teško doći bez obzira na novac. Presrećan sam ne samo što smo obezbijedili novac, nego i što smo uspjeli da preko reda dođemo do ove opreme na kineskom tržištu", rekao je Višković.

Opremu čiji je dio danas dopremnjen iz Kine kupila je Vlada Republike Srpske za potrebe zdravstvenog sistema Srpske u sprečavanju širenja virusa korona.

Dočeku opreme iz Kine na banjalučkom aerodromu prisustvovao je i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić.

Тагови: