Svečanost na Trgu Krajine

Srpska proslavila Dan Republike spektakularnim defileom

18:55, 09.01.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Predajom raporta predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i sa njenim odobrenjem počeo je svečani defile povodom Dana Republike Srpske. Ešaloni Ministarstva unutrašnjih poslova kao i civilnog sektora prodefilovali su banjalučkim Trgom Krajine u čast Republike Srpske. Deset jedinica i pet motorizovanih ešalona MUP-a otvorili su defile. Na čelu se našla počasna jedinica MUP-a Srpske. A odmah iza njih pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, koji su ovaj put okupljene građane pozdravili i Himnom kosovskih junaka.

Lijepo vrijeme ali i ljubav prema otadžbini izmamile je građane na ulice Banjaluke. I najmlađi i oni nešto stariji sa zastavama u rukama pozdravili su ešalone onih najboljih i najznačajnijih za Srpsku. Oduševljenje nisu krili posebno kada je predstavljeno prvo višenamjensko oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj imena - "Despot". 

Svoje mjesto u svečanom defileu našli su i studenti, Boračka organizacija, Auto-moto savez RS, zaposleni u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka, Civilna zaštita, Pošte Srpske, Banjalučke mažoretkinje, Fakultet bezbjednosnih nauka, Lovački i planinarski savez RS, mnogi sportski klubovi, ali i Moto klub "Noćni vukovi", čiji je član i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Zbog snage institicija i ljubavi prema Republici Srpskoj, Dan republike danas je proslavljen onako kako dolikuje, poručila je Željka Cvijanović. Upravo će ta snaga i ljubav, kako kaže, Srpsku i sačuvati. Svaki put kad smo bili okupljeni oko Republike Srpske, Republika je pobjeđivala, bila jaka i voljena. Zahvalila je onima koji su doprinijeli razvoju Srpske, ali i onima koji su je stvarali.

“Radićemo zajedno, sve institucije, naši ljudi, građani, naš narod zna da cijeni slobodu u kojoj živimo, uvijek ćemo slaviti slobodu, zato što znamo da ona nema cijenu,” rekla je Cvijanovićeva.

Svečani defile povodom Dana Republike tradicionalno je završen izvođenjem pjesme “Pukni zoro”, uz trubače policijskog orkestra.