Razvoj RS od nastanka do danas

Srpska proslavila 27. rođendan

  • 09.01.2019. 19:38

Ponosna i vječna - Republika Srpska je danas proslavila svoj 27. rođendan. Vjekovna težnja srpskog naroda u BiH za samostalnošću je konačno ostvarena u Sarajevu 9. januara 1992, kada su srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH donijeli Deklaraciju o proglašenju republike pod imenom Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine. 

Sedam mjeseci kasnije, 12. avgusta, mlada republika dobija svoje današnje ime - Republika Srpska. Jedan od njenih osnivača i šef parlamenta u četiri saziva, Dragan Kalinić, kaže da su to bili prelomni dani za Srbe sa ovih prostora.

"Trebalo je hrabrosti, a rekao bih i pomalo neke ludosti da se procijeni trenutak i donese odluka da se pređe u Skupštinu srpskog naroda. Ja mogu reći da sam ponosan, uprkos nekim objektivnim teškoćama koje su se u međuvremenu javile, da je danas RS, 27 godina nakon njenog osnivanja, bolji i uređeniji dio BiH," kaže Kalinić, bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Odbrambeno-otadžbinski rat je konačno završen kada je 21. novembra 1995. potpisan Dejtonski mirovni sporazum, čime je Republika Srpska međunarodno priznata kao jedan od dva entiteta koji čine Bosnu i Hercegovinu. Prema zvaničnim podacima, za Srpsku je stradalo oko 21 hiljada boraca. Sonja Karadžić Jovičević, kćerka prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, kaže da su oni ti koji su najviše dali za Srpsku.

"Ja želim da zahvalim svima onima koji su učestvovali u njenom stvaranju, da zahvalim svima onima koji su dali svoj doprinos, a naročito onima koji su dali najviše što su mogli da daju - to su njihovi životi," rekla je Karadžić Jovičević, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Nadležnosti i ovlašćenja Republike Srpske su od Dejtona do danas konstantno opstruisali, a nerijetko i oduzimali visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH. Španac Karlos Vestendorp je 1999. smijenio demokratski izabranog predsjednika Srpske, Nikolu Poplašena. Od sedam visokih predstavnika, britanski diplomata Pedi Ešdaun je najviše koristio tzv. bonska ovlašćenja i nametnuo čak 430 odluka. Tadašnji predsjednik Srpske, Dragan Čavić, kaže da je Srpska iz tog perioda izašla - pametnija.

"Iako je to bilo vrijeme u kojem je Republici Srpskoj napravljena šteta, ona ipak nije bila suštinska i Republika Srpska je iz tog perioda izašla i dalje dovoljno snažna, ali sa jednim ogromnim iskustvom u odnosu prema međunarodnom faktoru i u relacijama sa međunarodnim predstavnicima," rekao je Čavić.

Posljednji udar na Republiku Srpsku se desio kroz odluku Ustavnog suda BiH o ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske. Nakon ove odluke - desio se referendum. Na njemu je narod sa skoro sto odstotnom većinom podržao da se 9. januar i dalje obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)