Srpska neće prihvatiti nametnute odluke visokog predstavnika

  • 06.02.2021. 17:44

Narodna skupština će odbaciti zahtjev Valentina Incka. Jasan je ponovo srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH. Visoki predstavnik, kaže Milorad Dodik, neće zaplašiti Srbe, niti im nametnuti osjećaj kolektivne krivice.

"Onaj koji je osuđen i odležao zakonski predviđenu kaznu, nakon toga se smatra slobodnim građaninom, sa svim građanim pravima. I Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik su odležali svoje kazne, zašto se nama ovdje govori da je drukčija praksa?", rekao je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Inckov ultimatum osuđuje i predsjednica Srpske. Smatra da je visoki predstavnik samog sebe srozao na nivo zajedljivog i ostrašćenog dnevnopolitičkog lobiste. 

"Incko je prešao crtu. Ne postoji mandat koji mu dozvoljava da priča na ovaj način. Jasno je da BiH u kojoj ni Srbi, ni Hrvati ne bi imali nikakva politička prava, pa ni pravo na identitet, mjera njegove vizije BiH. Ali, to nije naša mjera u Republici Srpskoj", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.  

Teško je naći riječi kojima bi se opisao osjećaj koji izaziva stav Valentina Incka. Poručuje to prvi čovjek BORS-a. Incko se, zaključuje, miješa samo u unutrašnje stvari Srpske, dok su mu mezimci u drugom dijelu BiH.

"Stavlja se potpuno na jednu stranu. Mi ne možemo i nećemo prihvatiti presude poliičkih sudova. Za njega je to svršena i gotova stvar", naglasio je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Srpska neće prihvatiti nametanje odluka visokog predstavnika. Niti Incka, niti bilo kojeg nakon njega, dodaje Dodik. 

"Nikada neće biti objavljeno u Službenom glasniku Republike Srpske, bilo kakve mjere koje donosi za Republiku Srpsku, a one koje objavi u tom nekom listu BiH za nas neće važiti", istakao je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U pismu Incka koje je diglo prašinu inicira se vraćanje povelja dodijeljenih Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić. Povelje su im dodijeljene 24. oktobra 2016. godine od strane Organizacionog odbora za obilježavanje 25 godina rada Narodne skupštine Srpske.