Zora Vidović

Srpska neće poštovati nezakonite odluke Centralne banke BiH

15:15, 30.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da će finansijskim institucijama u Srpskoj uputiti dopis da isključivo moraju poštovati zakone Republike Srpske jer je kontrola platnog prometa u nadležnosti entiteta, a ne Centralne banke BiH koja pokušava da ih prisvoji.

Vidovićeva je istakla da su dobili informaciju da je Centralna banka BiH donijela odluku da vrši kontrolu platnog prometa u entitetima. 

"Kontrola platnog prometa apsolutno pripada entitetima i oni su to dosad radili. Centralna banka može da donosi propise u okviru Zakona o Centralnoj banci, kojim je regulisana monetarna politika, čime se ona isključivo i bavi", naglasila je Vidovićeva. 

Prema njenim riječima, sve odluke Centralne banke koje su povezane sa drugim zakonima su protiv Ustava BiH i Zakona o Centralnoj banci. 

"Nemamo namjeru da poštujemo te odluke jer nisu u skladu sa Ustavom i Zakonom o Centralnoj banci. Nažalost, nije bilo reagovanja naših ljudi koji tamo sjede da to bude zaustavljeno. Mi ćemo našim finansijskim institucijama uputiti dopis da isključivo moraju poštovati zakone u Srpskoj jer je i nadležnost kontrole platnog prometa u Republici Srpskoj", rekla je Vidovićeva novinarima u Banjaluci. 

Ona je podsjetila da su prije dvadesetak dana dobili pismo od Centralne banke BiH da ta finansijska institucija želi da formira registar računa fizičkih lica. 

"U tom momentu u proceduri u Narodnoj skupštini Republike Srpske bio je Nacrt zakona o platnom prometu u kojem je navedeno da će Srpska formirati registar računa fizičkih lica i da će ga voditi Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge. Taj zakon ide u formi prijedloga na sljedeću sjednicu Narodne skupštine i biće usvojen. Centralna banka nema nadležnost da vodi taj registar", rekla je Vidovićeva.