Posljedica blokade formiranja vlasti

Srpska neće imati problema zbog izostanka aranžmana MMF-a

  • 28.05.2019. 19:18

Jedna od posljedica blokade u formiranju vlasti u BiH, jeste i izostanak produženog aranžmana sa Međunarodnim momentarnim fondom. Na račune Federacije i Republike Srpske do sada su uplaćene dvije tranše po 150 miliona maraka, dok je kreditni program vrijedan oko 1,1 milijardu konvertibilnih maraka. 

Republika Srpska izdala je 270 miliona svojih obveznica i kredite podigla kod domaćih banaka. U Ministarstvu finansija Republike Srpske uvjeravaju da nema problema zbog izostanka aranžmana MMF-a. 

"Neće biti ni razgovora o aranžmanu dok se ne formira vlast u Federaciji i na nivou BiH. Kada je u pitanju budžet Republike Srpske, mi nemamo problema što tog aranžmana nema, zbog toga što smo potpuno likvidni i imamo dovoljno sredstava da izmiri svoje obaveze. Budžet se puni apsolutno planski, naravno, planski se i troši. Moram reći da smo mi zapise prodali prije možda mjesec dana sa kamatom od nula odsto", kaže Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Kamatne stope kod domaćih banaka približno su jednake onima koje nudi MMF, uvjeravaju u Ministarstvu. Srpska će ipak, i po formiranju Savjeta ministara, razmotriti i produženje aranžmana sa MMF-om. Srpski član BH-Predsjedništva Milorad Dodik za ATV kaže da je očigledno da stranke u BiH opstruišu formiranje vlasti bez obzira na posljedice. Republika Srpska je, kaže Dodik, finansijski stabilna, dok monetarna politika unutar BiH pokazuje ozbiljne probleme. 

"Bosna i Hercegovina nam smeta, jer u BiH ništa ne možemo da dobijemo podrške. U BiH monetarna politika se nalazi u okvirima jednih izopštenih centara moći, taj centar moći odlučuje da deponuje novac kod stranih banaka. Jedan od tih stranih banaka je i Dojče banka, a ona je u ozbiljnoj krizi. I ukoliko propadne ta banka, doći će i do propasti našeg depozita. O tome niko ne vodi računa u Bosni i Hercegovini", kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

U MMF-u još ne razmatraju uslove za novu tranšu zajma BiH. To će uraditi tek nakon formiranja vlasti u BiH, ali i analize planova BiH u pogledu reformi i ekonomske politike.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм