Radovan Višković

Srpska izdvojila 3.650.000 KM za mobilnu bolnicu

  • 03.04.2020. 20:41

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Vlada izdvojila 3.650.000 KM za mobilnu bolnicu, koja će imati 500 ležajeva i ostalu prateću opremu.

Višković je rekao da će ova bolnica, ukoliko za njom bude bilo potrebe na banjalučkoj regiji, biti postavljena na lokaciji u Zalužanima kod Banjaluke.

"Bio bih najsretniji premijer da ovu bolnicu ne koristimo, ali poučeni iskustvima iz okruženja odlučili smo da nabavimo mobilnu bolnicu koja će biti vlasništvio Vlade Republike Srpske i služiće nam i u narednom periodu, u slučaju bilo kakve prirodne ili druge katastrofe", rekao je Višković novinarima na banjalučkom aerodromu gdje će dočekati prvi avion sa opremom za ovu bolnicu.

On je podsjetio da je Vlada prije deset dana uplatila sredstva za pokretnu bolnicu, površine od 6.000 metara kvadratnih, a koja će biti dopremljena iz NJemačke.

"Nalazila se u NJemačkoj i bila je spremna za Vijetnam, ali smo reagovali brzo kada smo saznali da takav objekat postoji i uplatili smo sredstva. I u vrijeme krize razmišljamo dugoročno. Ponosan sam što smo imali snage i vizije da ovakav objekat nabavimo za Srpsku", rekao je Višković.

On je dodao da narednih dana treba da stignu i ostali kontingenti opreme za pokretnu bolnicu, kao i metalna konstrukcija.

"Ovaj objekat se može bilo gdje u Republici Srpskoj dislocirati, ne traži nikakvu infrastrukturu, ima u sastavu agregate i rezervoare za vodu, te mokre čvorove", pojasnio je Višković.

On je poručio da Republika Srpska u narednim danima očekuje i više od 200 respiratora, te podsjetio da je nedavno Srbija poslala deset respiratora.

"Republika Srpska ima dovoljan broj respiratora. Trenutno na Univerzitetskom kliničkom centru Srpske je u upotrebi šest za pacijente oboljele od virusa korona. Imamo dovoljno medicinske opreme, zaštitnih odijela, maski, rukavica. Imamo i dovoljno testova i u narednim danima povećaćemo broj testiranja", istakao je Višković.

On je dodao da je Srpska dobila i "pi-si-ar" aparat koji će biti dostavljen bijeljinskoj bolnici gdje će u narednih sedam dana početi testiranje na virus korona.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić rekao je da će u mobilnoj bolnici, bez obzira na područje na kojem bude korištena, biti zbrinuti, prije svega pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, a po potrebi i oni sa srednjom kliničkom slikom.

"Time ćemo im omogućiti izolovan boravak u slučaju da kapaciteti, koje trenutno planiramo u bolnicama, ne budu zadovoljavajući", istakao je Šeranić.

On je dodao da će pomoću ove bolnice, ukoliko bude za njom potrebe, biti u mogućnosti da pacijentima pruže odgovarajuću zdravstvenu brigu u izolovanim uslovima da bi se onemogućilo širenje virusa korona. 

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)