Milorad Dodik

Srpska ispunjava obaveze na putu ka EU, potrebno primjenjivati mehanizam koordinacije

  • 02.10.2018. 14:26

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska ispunjava obaveze na putu BiH ka EU, ali da BiH ne uspijeva da dobije kandidatski status zbog nesposobnih struktura na nivou BiH, raznih mešetara, međunarodnih predstavnika i izbjegavanja primjene mehanizma koordinacije.

Dodik ističe da je Srpska i ovaj put ispunila preuzete obaveze prema EU, ali da ni EU nije bezazlena. 

"Sjećate se da su podržali onaj popis stanovništva misleći, olako, da će to postati zvanična cifra. EU je kriva što je dozvolila da se taj spekulativni podatak pojavljuje, i kada ga treba staviti u upitnik, onda se moraju stavljati dvije, tri različite cifre, što nema nigdje", navodi Dodik. 

On naglašava da u BiH, između dva entiteta i tri naroda, mora postojati politika čistog računa. 

"BiH je izvedenica i po Ustavu je sastavljena od dva entiteta i tri naroda. BiH je državna zajednica i ingerencije države imaju entiteti koji moraju biti sposobni da odgovaraju na upitnik Evropske komisije. Svaki drugi pristup je pogrešan, možda je živio nasiljem visokih predstavnika, ali sada to tako neće. Mora se poštivati Ustav", rekao je Dodik novinarima u mjestu Drugovići kod Laktaša. 

On ističe da će prozvati svakog funkcionera međunarodne zajednice u BiH ako ne poštuje Ustav, jer su ovim doveli BiH u ćorsokak. 

Dodik navodi da želi da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU, ali da to nije moguće i zbog toga što je nivo BiH nesposobna struktura koja povećava broj zaposlenih, kojih je sada 23.000. 

"Zašto to ne uspijevamo? Pa, zbog raznih mešetara, međunarodnih predstavnika, nesposobnih struktura na nivou BiH, različitog poimanja struktura vlasti na nivou BiH, umjesto da se primjenjuje mehanizam koordinacije. Oni uporno traže neke druge modele da bi izigrali Srpsku, ali im jasno kažem da to neće moći", zaključuje Dodik. 

Vlast u BiH ponovo nije uspjela na vrijeme da izvrši preuzete obaveze s ciljem napredovanja na putu ka EU, jer je istekao rok od tri mjeseca koji su nadležni dobili od Evropske komisije da odgovori na dodatna pitanja iz upitnika za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.