Milorad Dodik

Srpska i Srbija opredijeljene za mir u regionu

  • 28.02.2020. 20:58

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu da su Republika Srpska i Srbija opredijeljene za mir u regionu, kao i za to da ne bude ugrožena sloboda srpskog naroda na ovim prostorima.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska posvećena miru, stabilnosti, sprovođenju slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i nastojaće da gradi mir zajedno sa Srbijom, te ukazao da na kartu toga da Srpska izaziva sukobe u regionu igraju oni koji žele reagovanje međunarodne zajednice.

"Nema tog resursa. Јedini resurs za sukob imaju međunarodne vojne snage, kao što su NATO, Eufor i druge. Lokalni potencijali za sukobe ne postoje. Najveći potencijal za ugrožavanje bezbjednosti postoji, u stvari, kod Bošnjaka, a to su teroristi, pogotovo oni koji su povezani i vraćaju se sa sirijskog ratišta, a naša sigurnost je obezbijeđena", rekao je Dodik novinarima nakon svečanog prijema povodom Dana Republike Srpske i 28 godina od donošenja njenog prvog Ustava.

Prema njegovim riječima, Srpska ni u kom slučaju neće bilo koga napadati ili željeti nešto tuđe.

"Ali, isto tako, Republika Srpska raspolaže svojim potencijalima da može očuvati ono što je međunarodni sporazum verifikovao i ono što jeste Republika Srpska", napomenuo je Dodik.

On je rekao da aspiracije prema bilo kojoj teritoriji nema ni Srbija, sa kojom Srpska ima najbolje odnose u dosadašnjoj istoriji.

"Želja je da naš narod živi na našim prostorima slobodan i da se ne ugrožava njegova sloboda. Isto tako želimo da podržimo Srbe izvan prostora Republika Srpske i Srbije, pogotovo u Crnoj Gori, gdje su napadnute naše svetinje. To je nešto čemu smo posvećeni već duže, i, evo, mislim da opravdani strah vjernika u Crnoj Gori najbolje pokazuje koliko je taj režim tamo bio spreman da udari na identitet srpskog naroda", naveo je Dodik.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Dodik je istakao da je Kosmet dio Srbije, te da je zaštita Srba u toj pokrajini jedan od najvažnijih prioriteta Srba iz Republike Srpske i Srbije.

"Ignorisanje međunarodne zajednice po tom pitanju i ugrožavanje srpskog naroda svakako je dio arogancije međunarodne zajednice koja daje prava drugim narodima nauštrb srpskog. Tako se dešava i u Crnoj Gori i na mnogim drugim mjestima i u BiH, ali, evo, Republika Srpska ima svoj okvir da se tome odupre", naglasio je Dodik.

On je dodao da Srpska u Srbiji, u kojoj je večeras i obilježila Dan Republike, želi da obezbijedi razumijevanje i podršku, koju već ima.