Željka Cvijanović najavila

Srpska dobija nacionalni program demografske obnove

  • 09.12.2018. 19:12

Republika Srpska dobiće nacionalni program demografske obnove, najavila je to predsjednik Željka Cvijanović. Kako kaže riječ je o ambicioznom projektu u koji će mnogi biti uključeni.

Obuhvatiće zapošljavanje, podsticaje, ali baviće se, kaže i razlozima koji su doveli do toga da je Srpskoj ovakav program potreban.

"U taj program biće uključeno mnogo subjekata, cilj jeste demografska obnova, stvoriti za njihovo povećano zapošljavanje, stvoriti uslove za malo veću kreativnost, inventivnost, podsticaji, inicijativu, mislim da nam tako nešto nedostaje", istakal je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.  

Da je to pun pogodak za Republiku Srpsku, saglasni su i demografi. Još je kažu nezahvalno govoriti koje bi tačno mjere trebalo preduzeti, ali sigurno je da niz onih koje mogu dati dobre rezultate. Postoje kažu mjere koje i za kraći rok mogu da daju efekte, ali i one koje se dugoročno planiraju. 

"Mi prije svega treba da uradimo sistemske mjere. Treba odabrati one koje su realne, koje mogu dati očekivane rezulatet", istakao je Stevo Pašalić, demograf.

Da je Republici Srpskoj ovako nešto potrebno govore i podaci Zavoda za statistiku. Prema tim podacima prošle godine u Srpskoj je rodjeno 9.339 ljudi, a umrlo više od 14 hiljada. O trenutnoj demografskoj slici govore i podaci po kojima je naviše domaćinstava koja su samačka, i to oko 47 odsto. 

Da na demografiji treba raditi govore i podaci da je u Srpskoj i sve manje kvalifikovanih radnika, a poslodavci smatraju da je jedna od mjera za borbu protiv odlaska radno sposobnog stanovništva između ostalih i povećanje plate u realnom sektoru. 

S tom mjerom se slaže i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji najavljuje da će se u narednoj godini raditi na realizaciji predizbornog obećanja da prosječna plata u Republici Srpskoj bude hiljadu maraka. 
 

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина