Patrijarh srpski Irinej

Srpska da dugo živi, potrebna je srpskom narodu

  • 09.01.2019. 18:43

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej blagoslovio je danas u Banjaluci Republiku Srpsku i poželio joj dug život, naglasivši da je ona potrebna srpskom narodu da bi živio u bratskoj slozi i ljubavi.

Patrijarh Irinej je naveo da je Srpska izrasla u ozbiljnu republiku koja je nastala kao potreba ovdašnjih Srba da se okupe. 

Obraćajući se okupljenima na svečanom prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci, povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike, srpski patrijarh je poručio da Srbi moraju sačuvati svoju vjeru, običaje i kulturu. 

Patrijarh Irinej je podsjetio da je Srpska u ranijem periodu platila visoku cijenu svog postojanja - životima i krvlju mnogih. 

"Nadamo se da se takvo vreme nikada i nigdje neće ponoviti. Dosta je ratova, deoba, neprijateljstava. Vreme je da živimo kao ljudi i taj ozbiljan apel patrijarha Pavla potreban je našem vremenu", poručio je patrijarh Irinej. 

Patrijarh je poželio da Srpska napreduje u svim oblastima, okupljajući srpski narod i šireći ljubav prema svim ljudima i narodima. 

"Potrebno je da oživimo hrišćansku i svaku drugu veru, jer one šire razumevanje među ljudima", rekao je patrijarh srpski. 

U Banjaluci je večeras priređen svečani prijem povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike. 

Prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske prisustvovali su najviši zvaničnici Srpske i Srbije.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.