Darko Ćulum

Srpska će uputiti dodatne snage da pomognu graničnoj policiji

  • 19.06.2020. 09:48

Predsjedavajući Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata preko teritorije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je da će Srpska uputiti dodatne policijske snage kako bi pomogle kolegama iz Granične policije BiH u zaštiti granice od ulaska migranata.

Ćulum je dodao da će to biti učinjeno jer migranti dolaze u većem broju nakon zatišja tokom proteklih mjeseci dok su na snazi bile restriktivne mjere usljed pandemije virusa korona.

Govoreći o incidentu koji se dogodio u srijedu, 17. juna, na području Laktaša, kada je evidentirana grupa migranata u napuštenoj vikendici, on je istakao da je policija uradila dobar posao, te najavio da će i dalje biti na visini zadatka, ali i da im je potrebna pomoć građana.

– Nakon dosta mirnije situacije u martu, aprilu i maju, ponovo imamo veći priliv migranata. Svaki dan ih evidentiramo između 150 i 200. Oni su u tranzitu. Nismo imali većih problema sve do incidenta u Laktašima, kada je migrant potegao pištolj na našeg policajca koji je s druge strane reagovao kako treba – rekao je Ćulum za Glas Srpske.

On je pozvao građane da sarađuju sa policijom i dojavljuju kada ugledaju migrante.

Prema riječima Ćuluma, niko nije mogao pretpostaviti da se u Jakupovcima u nekoj napuštenoj kući krije njih 20.
Govoreći o saradnji policije i građana, Ćulum je rekao da je ona dobra i da je bilo dojava o migrantima.

– Policija će uvijek reagovati na njihove dojave jer je i nama bitno da propratimo migrante na teritoriji Republike Srpske i da sve prođe i bude bezbjedno na području Srpske – naveo je on i dodao da Koordinaciono tijelo poštuje zaključak Vlade Srpske da nema zadržavanja niti smještaja migranata na teritoriji Srpske, kao i sve odluke kada je riječ o ovom pitanju.

Ocjenjujući generalno stepen migrantske krize u BiH, Ćulum je rekao da su veliki problemi u Unsko-sanskom kantonu, te da ga je tamošnji komesar zvao da se uspori priliv, ali je istakao da je situacija takva da migranti nesmetano dolaze do BiH.

– Srbija ih propušta, Crna Gora, kao i Sjeverna Makedonija, Grčka i ostali. Registrovan je daleko veći broj migranata kod nas nego u Srbiji ili Sjevernoj Makedoniji – naveo je Ćulum.

On kaže da je najveći pritisak migranata i dalje na području Zvornika, te da Granična policija BiH nema dovoljno kapaciteta da zaštiti granicu, dodajući da će policija Srpske narednih dana pojačati pomoć graničarima.

– U ovom momentu kao ispomoć su angažovana 52 pripadnika MUP-a Republike Srpske, a izdvojićemo ih još do 30 da pojačamo kritične zone na granici, posebno u rejonu Zvornika i Foče. Sa Srbijom i Crnom Gorom imamo oko 650 kilometara granice. Teško je to zaštititi, a ima i mnogo ilegalnih graničnih prelaza. Srbija je poslala vojsku u Šid, Slovenija mijenja regulativu, tako da će u roku od 24 časa rješavati zahtjeve za azil, odnosno odbijati podneske, te ih vraćati u susjednu zemlju. Hrvatska će ih, vjerovatno, vraćati u BiH i tako unedogled – rekao je Ćulum.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина