Srpska će poduzeti pravne korake zbog blokade novca od MMF-a

  • 28.05.2020. 18:46

Ni danas nema ništa od podjele novca od MMF-a, koji već mjesec dana leži na računu Centralne banke. Iako je zasijedao UO CB, te tačke na dnevnom redu nije bilo. Ministarka finansija Srpske zato najavljuje da će Srpska preduzeti pravne korake, kako bi se deblokirala raspodjela 330 miliona evra. Kamate se, kaže Vidovićeva gomilaju, a novac Srpska još nije ni dobila.

"Ako se ne bude ništa pomjerilo, ako bude ostalo isto, mi zaista moramo preduzimati određene korake. Vidjećemo sa pravobraniocima, šta oni kažu, koji su to prvi koraci koji bi se mogli preduzeti", kaže ministar finansija, Zora Vidović.

U pismu namjere koji su potpisali entitetski premijeri, predsjedavajući SM i guverner Centralne Banke tačno je određeno koliko novca kome pripada. Zora Vidović kaže da nije najjasnije zašto je došlo do problema oko raspodjele novca, ali sumnja da se u sve ponovo umiješala politika.

"Sama činjenica da je i ministarka finansija iz Federacije poslala instrukciju, što znači da i Federacija traži svoja sredstva , zaista je nerazumljivo onda gdje je problem, jer traži i Federacija i Republika Srpska , između nas tu nema nikakvih problema", kaže Vidović.

Problem je ipak nastao, pa bi jedan od poteza Srpske mogla da bude i tužba protiv guvernera CB, koji je po sporazumu koji je potpisao sa entitetskim ministrima, zadužen da izvrši raspodjelu novca. Na obavezu guvernera podsjetio je i predsjedavajući SM Zoran Tegeltija. Kaže da CB ima sve što je potrebno da bi ta sredstva isplatila jer ima potpisan memorandum sa onima kojima treba isplatiti novac.

Oglasio se i ministar finansija BiH, Vjekoslav Bevanda, kojeg je federalni premijer nekoliko puta okrivio za stopiranje procesa traženja novca od MMF-a. Bevanda danas kaže da je u aranžmanu sa MMFom, Centralna banka fiskalni agent, i da Savjet ministara i on kao ministar, sa podjelom novca nemaju ništa.

"Tumačiti nešto, kao što sam sad čuo, da ja mogu rasporediti novac koji je kod Centralne banke. Znači mi smo na Fiskalnom savjetu profesionalno odradili kad je donešena odluka da se uđe u aranžman", kaže Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH u Savjetu ministara.

Poruka BH političarima, da je neophodno što prije deblokirati raspodjelu novca od MMF, stigla je i iz ambasada EU i SAD. Podsjećaju da su 11. aprila bili domaćini sastanka sa liderima političkih stranaka na kojem je tada dogovoreno da od 330 miliona evra, 38 odsto pripadne Srpskoj, 62 odsto Federaciji, a da oba entiteta po pola procenta daju Brčko Distriktu.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.