Šteta koja je nanesena zvaničnicima

Srpska će inicirati osnivanje fonda za tužbe protiv visokih predstavnika

  • 13.11.2019. 18:51

Republika Srpska iniciraće osnivanje fonda za prikupljanje novca za tužbe protiv visokih predstavnika u njihovim državama – najavio je srpski član Predsjedništva BiH. 

Zahvaljujući Bonskim ovlašćenjima, visoki predstavnici u BiH svojom voljom smjenjivali su, osuđivali i nanosili štetu zvaničnicima. Zbog toga će, poručuje Milorad Dodik, Republika Srpska uraditi sve što je u njenoj moći da se šteta koju su nanijeli visoki predstavnici u BiH konačno kazni.  

 "Biće donesena i odluka da se u okviru Republike Srpske, tu ćemo pozvati privatni i drugi sektor, obične ljude, da napravimo fond, u kojem ćemo pokušati da prikupimo novac da tužimo visoke predstavnike u njihovim državama, jer nam to jedino preostaje. Republika Srpska nije međunarodno priznata država i nema kapacitet da pokreće sporove na međunarodnim pravosudnim instancama, ali možemo privatno da tužimo u zemljama odakle dolaze visoki predstavnici", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Svi koji su bili na udaru nezakonitih i antidejtonskih odluka treba da reaguju, smatraju neki od SDS-ovih kadrova koji su smjenjeni od strane visokog predstavnika. Milovan Bjelica je, sedmog marta 2003. godine, bio jedan od prvih iz te stranke koji se našao na meti visokog predstavnika. Bio je na poziciji predsjednika skupštine grada tadašnjeg Srpskog Sarajeva, direktora Direkcije SDS-a i lokalne organizacije SDS-a. 

Za ATV Bjelica priča da ga je tada Pedi Ešdaun telefonom obavijestio o smjeni zbog navodnog pomoći licima optuženima u Haškom tribunalu. Kasnije je dokazano da optužbe nisu bile tačne.

"Nisam mogao ući u državne institucije, nisam imao pravo na rad, zdravstveno, penziono osiguranje. Da sam počeo nešto privatno raditi, taj koji bi radio sa mnom morao bi sa nekim raditi, imao bi iste probleme i došao bi pod udar tih mjera visokog predstavnika. Tako da je to trajalo nepunih deset godina, sigurno to ostavi velike posljedice na ljude i na članove naših porodica", kaže Milovan Bjelica, SDS.

Dugogodišnji univerzitetski profesor i nekadašnji član glavnog odbora SDS-a, Radomir Lukić, takođe je smijenjen odlukom visokog predstavnika sa pozicije dekana Pravnog fakulteta na Palama. Protiv optužbi da je bio dio mreže za podršku prvom predsjedniku Republike Radovanu Karadžiću nije imao priliku da se bori. Skaradne, strašne i nezamislive stvari, kaže za ATV Radomir Lukić, pretrpili su svi koji su se našli na udaru visokih predstavnika. 

"Svako ko je za nešto optužen ima pravo da se brani, svako protiv koga je donesena neka odluka, ima pravo da se protivi toj odluci korišćenjem pravnih sredstava, prije svega pravnih lijekova. Mi od toga nismo imali apsolutno ništa, a oduzet nam je veliki broj građanskih, političkih, socijalnih i ekonomskih prava. I nikoga za to, od svih tih vajnih tumača Ustava, od svih tih vajnih podržavalaca demokratije, mora i prosperiteta, nije rekao nijednu jedinu riječ", kaže Radomir Lukić, univerzitetski profesor.

Za bonskim ovlašćenjima čak 430 puta posegnuo je Pedi Ešdaun, koji je bio visoki predstavnik u BiH od 2002. do 2006. godine. Ostao je upamćen po "sječi" kadrova kada je samo u jednom danu smjenio 60 javnih i partijskih funkcionera, uglavnom članova SDS-a. Nakon njega, za bonskim ovlašćenjima najčešće je potegnuo Volfgang Petrič, 242 puta. 

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na posebnoj sjednici 12. novebra usvojili su zaključke kojima, između ostalog, odbacuju i bonska ovlašćenja visokih predstavnika u BiH. 

Тагови: