Burne reakcije na odluku Ustavnog suda BiH

Srpska će i dalje slaviti 9. januar kao Dan Republike

  • 29.03.2019. 19:05

Ustavni sud je još jednom donio odluku o osporavanju 9. januara kao Dana Republike. U obrazloženju se navodi da su sudije usvojile zahtjev devet delegata u Vijeću naroda koji su tražili ocjenu ustavnosti Zakona, kojim je definisan datum obilježavanja Dana Republike.

Neustavnim je proglašena odredba o 9. januaru, i ona će prestati da važi dan nakon objave u službenom glasiniku, portvdili su u Ustvanom sudu BiH. 

"Pri tom je Ustvani sud naglasio da se ni predmetnom odlukom, ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpke. Također, ne dovodi se u pitanje, ne isključuje i ne ograničava nadležnost Narodne skupštine Republike Srpske da raspiše referendum o tome kojeg datuma će se proslavaljatiu Dan Republike Srpske", saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Radi se o političkoj, a ne pravnoj odluci Ustavnog suda, poruke su iz Republike Srpske. 9. januara ostaje Dan Republike i to niko ne može promjeniti, poručuje srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. 

"Besmisleno je ponovo komentarisati politički motivisane odluke Ustavnog suda BiH koje se odnose na obilježavanje Dana Repubilke Srpske. Srpska će nastaviti da obilježava Dan Republike 9. januar", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva. 

Ustavni sud je još jednom pokazao da se prilikom odlučivanja, vodi političkim, a ne pravnim kriterijumima, te da je u potpunosti preuzeo ulogu koju je u prošlosti imao OHR, poručuje predsjednica Republike Srpske. Činjenica da se Ustavni sud, u kojem sjede strane sudije, bavi pitanjem praznika, a BiH nije u stanju da napravi ni najmanji pomak naprijed, pa čak ni da formira vlast, govori o njenom opštem stanju, kaže Željka Cvijanović.

"Nažalost, ova odluka Ustavnog suda BiH dodatno će narušiti, ionako krhko povjerenje građana Republike Srpske u ovu instituciju kojoj, očigledno, dnevni red u najvećoj mjeri diktira političko Sarajevo", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Znamo kako radi Ustvani sud BiH i na to smo već navikli, poručuje ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. Premijer Radovan Višković kaže da je vrijeme donošenja odluke sračunato s namjerom da se poremete poslovi u interesu građana BiH. Predsjenik Narodne skupstine Republike Srpske kaže da će se 9. januar i dalje slaviti. 

"Ustavni sud u svojoj odredici kaže, ne uskraćuje Narodnoj skupštini pravo da, odredi Dan Republike Srpske. To je isto da neko vama kaže, ne možete slaviti rođendan 1. januara, jer je to Nova godina, nego vi vidite, kada ćete slaviti, pa vi slavite 1. februara", istakao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

"Opet nas vraćaju na početak, moraju opet da znaju da narod Republike Srpske, neće odustati od Dana Republike Srpske. Mi ćemo sigurno da nastavimo da proslavljamo Dan Republike kao naš dan, koji nećemo da prepustimo nekom drugom i koji nećemo da prepustimo u zaboravu", naglasio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

Za Ramiza Salkića, potpredsjednika Republike Srpske, odluka Ustavnog suda BiH da ospori Zakon o Danu Republike Srpske, odnosno 9. januar kao Dan Republike, logična je i očekivana jer je, kako kaže,  Ustavni sud BiH već jednom presudio na ovom pitanju. Predsjenik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović kaže da će uslijediti adekvatan odgovor na posljednju odluku Ustavnog suda BiH.   

"Ovaj sud donoseći ovakve odluke, obesmisljava svoj rad, uzimajući sebi za pravo, da ulazi u istorijske činjenice, jer 9. janura je istorijska činjenica, nije ga uzeo neko za dan jer je to 9. januar, već zato što su se desile u određenim okolnista, određene činjenice", istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske kaže da sve ono što donosi Ustavni sud BiH po  pitanju Zakona o Danu Republike, neće ostaviti nikakve posljedice na proslavu i obilježavanje 9. januara. Odluka Ustavnog suda BiH, kojom se osporava Zakon o Danu Republike Srpske i pravo naroda da obilježava 9. januar pokazuje da je taj sud u svojoj suštini antiustavan, jer negira konstitutivnost srpskog naroda, ruši temelje Ustava BiH, saopšteno je iz SDS-a. 

Datum rođenja se ne može mijenjati, pa tako ni 9. januar, dan nastanka Republike Srpske, zaključuje  lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, dok lider DNS-a Marko Pavić smatra da Ustavni sud, radeći na ovakav način, ne može biti faktor pomirenja u BiH.
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.