Milorad Dodik

Srpska će formirati žandarmeriju, ali ne i migrantske centre

20:08, 25.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će Republika Srpska formirati žandarmeriju da bi svojim građanima osigurati bezbjednost, te da u Srpskoj neće biti formirani centri za smještaj migranata.

"Republika Srpska neće primiti migrante i formirati centre za njih, niti će joj neko nametnuti da to mora uraditi. Mi ne radimo ništa spekulativno, samo želimo da osiguramo bezbjednost Republike Srpske", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu. 

Prema njegovim riječima, formiranje centara za migrante nije doprinos bezbjednosti Republike Srpske i zato ih neće tamo biti. 

"A da bismo sproveli tu odluku, formiraćemo strukture bezbjednosti koje mogu to da sprovedu", pojasnio je Dodik. 

On je istakao da bi rezervni sastav policije mogao biti koristan u smislu da se angažuje shodno nekim ad hok situacijama, kao što je migrantska kriza. 

"Međutim, napravila se atmosfera da je Republika Srpska mjesto koje se kao militarizuje, što nije tačno. Ja sam za demilitarizaciju i da ostanu određene policijske snage", rekao je Dodik, koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

On je ocijenio da od Oružanih snaga BiH nema nikakve koristi i poručio da one neće izaći na granicu sa Srbijom. 

"Fronteks (evropska policija za zaštitu granica) neće biti na granici sa Hrvatskom, niti će Oružane snage BiH biti na granici sa Srbijom", naglasio je Dodik. 

On je podsjetio da je ranije predložio da se kroz strukture bezbjednosti organizuju zajednički timovi kako bi kontrolisali migrantsku krizu.