Srebrenica: Srbi upozorili na prevare

  • 17.11.2020. 16:13

Predstavnici Koalicije srpskih stranaka "Zajedno za Srebrenicu", koja je podržavala kandidata Mladena Grujičića za načelnika opštine, danas su iznijeli mnoštvo primjedbi na neregularnost izbora na biralištima u mjestima u Federaciji BiH na kojima se glasalo u odsustvu, a posebno u Gradačcu i Živinicama.

Lider ove koalicije Radomir Pavlović rekao je na konferenciji za novinare da je, prema podacima koje su prikupili, Grujičić pobijedio za načelnika opštine, te da će srpske stranke imati većinu od najmanje 11 odbornika u Skupštini opštine Srebrenica.

On je naveo i da u mjestima u FBiH nije dozvoljeno posmatračima iz Srebrenice da ostvare uvid u izborni proces i da je u Gradačcu prije početka izbora u kutiji bilo ubačeno više od 100 glasova.

- Kada smo sve sabrali došli smo do podatka da je Grujičićeva prednost tolika da, ako bi svi glasovi u odsustvu i putem pošte bili za bošnjačkog kandidata Aliju Tabakovića, nedostajalo bi mu oko 400 glasova da stigne Grujičića - pojasnio je Pavlović.

On je istakao da i Grujičić očekuje značajan broj glasova putem pošte i sa birališta u odsustvu.

- Odbornike će imati SNSD, koji je dobio najviše glasova, te SDS, DNS i Ujedinjena Srpska - precizirao je Pavlović, koji je predsjednik srebreničkog SNSD-a.

On je naveo da se prethodnih dana vodila medijska kampanja u vezi sa izborima u Srebrenici, gdje je taj proces protekao mirno, u demokratskoj atmosferi i bilo je mnogo manje primjedbi nego 2016. godine.

- Poraz Tabakovića i bošnjačke liste treba tražiti u glasovima na redovnim biračkim mjestima. Analizirajući rezultate izbora iz 2016. godine vidljivo je da je Grujičić dobio oko 350 glasova više na redovnim biračkim mjestima nego prije četiri godine, dok je Tabaković dobio oko 100 glasova manje nego Ćamil Duraković  2016 - naglasio je Pavlović.

On je ocijenio da su medijske optužbe članova bošnjačkog izbornog štaba na regularnost izbora u Srebrenici očajnička nastojanja da tako opravdaju izborni poraz.

Pavlović je ukazao da je Centralna izborna komisija BiH ove godine napravila presedan i prvi put nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma onemogućila da glasa oko 300 osoba koje su nakon 1. oktobra izvadile lične dokumente u Srebrenici.

Predsjednik srebreničkog SDS-a i član ove koalicije Momčilo Cvjetinović rekao je da su izbori uspješno privedeni kraju nakon mnoštva peripetija i primjedbi i da su rezultati očekivani, iako se očekivala veća razlika na redovnim biračkim mjestima u korist srpskih političkih partija.

- CIK BiH se ponovo svojim odlukama uključio da u Srebrenici smanji ili dovede određene političke partije na vlast u Srebrenici. Taj trend međunarodni, koji je od 1996. godine prisutan u Srebrenici, još nije shvatio realnost ovog mjesta - napomenuo je Cvjetinović.

On je poručio da ovo nije pobjeda jednog naroda nad drugim, već političkih partija, te da treba ispravljati propuste iz prethodnog perioda zajedničkim dogovorom, a ono što je dobro rađeno nastaviti i u razumijevanju i skladu raditi s ciljem poboljšanja uslova za život i razvoj Srebrenice.

Kandidat ove koalicije za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da je vođena agresivnija medijska kampanja 2016. godine, ali da je i to prošlo i da treba nastaviti rad, što treba da shvate svi koji su osvojili mandate.

- Potrebno je da se okrenemo radu, konstituišemo vlast i usvojimo neophodne dokumente kao što su budžet, programi rada i ostalo što je neophodno za funkcionisanje opštine u narednom periodu - poručio je Grujičić.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм