Željka Cvijanović u Obudovcu

Srbija za rekonstrukciju škole izdvojila 100 hiljada KM

  • 15.04.2019. 17:05

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je danas u Obudovcu, kod Šamca, da će osnovna škola u ovom mjestu biti rekonstruisana, za šta je iz sredstava Srbije već dobijena pomoć od 100 hiljada KM.

Ona je tokom obilaska Osnovne škole "Obudovac" rekla novinarima da će se ta sredstva sada prioritetno koristiti za sanaciju i rekonstrukciju mokrih čvorova, ali da postoji potreba da se obnovi i stolarija i krov, što će se raditi uz podršku Vlade Republike Srpske. 

"Dogovorili smo da se uradi sveobuhvatna rekonstrukcija ovdje, kako bi djeca imala bolje uslove za boravak i rad, kao i njihovi nastavnici", rekla je Cvijanovićeva i dodala da uvijek može i iz budžeta predsjednika da izdvoji sredstva neophodna za škole i vrtiće. 

Ona je istakla da je škola u Obudovcu, prema rezultatima koje postiže, dobar primjer. 

Predsjednik Srpske je tokom obilaska vrtića u izgradnji u Obudovcu podsjetila da je Vlada Srpske obezbijedila u toku prošle godine 200 hiljada KM za ovaj objekat, te da se na taj način pokušava riješiti pitanje boravka djece u predškolskim ustanovama. 

Prema njenim riječima, vrtić će moći da primi 50 mališana, a ako bude potrebe, čemu se iskreno nada, kapaciteti se mogu proširivati. 

"Radi se predano, ali zadovoljstvo je što ovdje u Šamcu možemo da govorimo o kombinaciji i udruživanju sredstava, počev od poplava kada smo takođe imali značajna ulaganja Srbije kada je rekonstruisana još jedna škola koja je danas sasvim moderan objekat", rekla je predsjednik Srpske. 

Ona je dodala da je riječ o kombinovanju sredstava Vlade Srpske, Srbije, kao i sredstava koja dolaze iz javnih investicija i budžeta predsjednika Srpske. 

Cvijanovićeva je navela da je u prethodnom periodu Republika Srpska u osnovno obrazovanje uložila više od 100 miliona KM, kroz adaptacije zgrada i sanacije. 

Ona je istakla da je kao predsjednik Republike u posljednjih nekoliko mjeseci, sa svojim timom zaduženog za ovaj resor, obišla mnoge seoske škole širom Republike Srpske i da su evidentirali prvu grupu škola koje treba renovirati. 

"Ima još mnogo potreba. Ima seoskih škola u koje niko nikada nije došao, a koje su u prilično lošem stanju. Odlučili smo da to budu prioriteti", zaključila je Cvijanovićeva.