Razni projekti

Srbija uložila u Republiku Srpsku 30 miliona evra

  • 07.05.2019. 19:24

Srbija je prethodnih godina uložila 30 miliona evra u razne projekte u Republici Srpskoj. Samo za grad Istočno Sarajevo izdvojeno je 6 miliona maraka. Novac je uložen u infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje. Kako teku radovi na realizaciji projekata, lično je došao u Istočno Sarajevo da se uvjeri ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević. 

“Neki projekti koji se sprovode na teritoriji Istočnog Sarajeva su potpomognuti od strane Republike Srbije, a što se tiče konkretnih stvari o kojima govorite, o tome će se tek razgovarati, ali bićete zadovoljni“, kaže ambasador Srbije u BiH, Aleksandar Đorđević.

“Mislim da je generalno  taj odnos Republike  Srbije sada jako dobar i prema Republici Srpskoj i gradu Istočno Sarajevo i upravo smo danas konstatovali da je sam čin važniji od iznosa finasijskog kojim se pomaže ovdje za projekte u Istočnom Sarajevu“, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

O mnogim projektima, uskoro će razgovarati  zvaničnici Republike Srpske i Srbije sa načelnicima i gradonačelnicima Srpske. Iz Istočnog Sarajeva, načelnici šest opština ići će sa konkretnim prijedlozima. Ipak, ni danas nije izostalo pitanje da li će Srbiji biti prioritet povezivanje Beograda sa Sarajevom preko istoka Srpske. 

“Kuda će ići tačno, iskren da budem, ja ne znam, ali mislim da Republika Srpska će biti uvijek prioritet u svakom projektu Srbije I o tome će se voditi računa“, kaže Đorđević.

U Višegradu vide svoju najveću šansu u povezivanju Čačka sa Požegom. U Rogatici su napravili elaborate kako bi i svoju opštinu pripojili autoputu do Beograda.

“Ja imam prijedlog nekog rješenja u 30 varijanti tog autoputa koji bi povezivao Sarajevo, na autoputu 5C, Višegrad I Srbiju u prostoru gdje će autoput njihov doći“, kaže načelnik opštine Rogatica, Milorad Jagodić.

“Nadamo se da će u naredne dvije godine krenuti od Požege prema Kotromanu, tako da je to velika šansa za Višegrad“, kaže Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

Svoje prijedloge, načelnici će moći da predstave na sastanku u Bijeljini. Ono što se za sada sa sigurnošću zna je da Srpsku i Srbiju povezuje i sport. Mnogi srpski sportisti već tradicionalno idu na Jahorinu na pripreme. Istočno Sarajevo je ove godine domaćin i biciklističke trke koja će krenuti iz Istočnog Novog Sarajeva, preko Jahorine do Priboja.

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)