Milorad Dodik

Srbija - najvažniji faktor stabilnosti na Balkanu

  • 14.02.2019. 15:29

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Srbija najvažniji faktor mira i stabilnosti na Balkanu, što predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić pokazuje svaki dan.

"Dan državnosti Srbije praznik je i u Republici Srpskoj. Obilježavajući ovaj praznik, svi iz političkog, javnog i privrednog života Republike Srpske okupili smo se da pokažemo snagu i jedinstvo koje imamo sa Srbijom", rekao je novinarima Dodik nakon svečanog prijema povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije. 

On je istakao da svi moraju biti okupljeni oko ideje mira i da Srbija u tom pogledu može služiti kao primjer. 

"Želim da čestitam Srbiji Dan državnosti i poželim joj sve najbolje", dodao je Dodik. 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je prisustvovala obilježavanju Dana državnosti Srbije. 

"U Banjaluci je ovo već postalo uobičajeno okupljanje, čime pokazujemo snagu naših veza, međusobno poštovanje i opredijeljenost da zajedno radimo i sarađujemo. Prisjećamo se svega što je važno u našoj istoriji i kako su stvarani temelji države, ustavnosti i na koji način treba da obilježimo nešto što je trebalo da donese slobodu", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je istakla da Srbija za Republiku Srpsku predstavlja mnogo više od nekoga ko se može nazvati komšijom. 

"Imamo bliske veze na svakom planu, političko razumijevanje i ekonomske veze, realizujemo različite projekte u oblasti infrastrukture, socijalne sfere i obrazovanja. Osim pravne veze, koja je utkana u Dejtonski sporazum, postoji nadogradnja koja predstavlja bliskost naroda sa dvije strane Drine i opredijeljeni smo da odnosi jačaju u budućnosti, a značajno je što naši različiti nivoi vlasti imaju dobru saradnju", kaže Cvijanovićeva. 

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić ocijenio je da su odnosi Srbije i Srpske odlični. 

"Srbija je u posljednjih nekoliko godina uložila 22 miliona evra u realizaciju različitih projekata u Republici Srpskoj. Vjerujem da će ovaj trend biti nastavljen i naš osnovni cilj mora biti mir i stabilnost", poručio je Nikolić. 

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predstavnici vjerskih zajednica, te zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života Republike Srpske i BiH. 

Svečani prijem organizovao je generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić. 

U Srbiji će sutra biti proslavljen Dan državnosti u znak sjećanja na Sretenje 1804. godine kada je u Prvom srpskom ustanku počelo oslobađanje od Turaka, te na isti datum iz 1835. godine kada je donesen prvi moderni ustav Srbije - Sretenjski ustav.


 

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.