Željka Cvijanović

Srbi u kantonima gdje je na vlasti SDA trpe bez obzira na stranačku pripadnost

  • 19.09.2019. 16:34

 Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Srbi povratnici u kantone u kojima je na vlasti SDA trpe bez obzira na to da li su kadrovi SNSD-a, SDS-a ili neke druge partije.

Cvijanovićeva je u Prnjavoru rekla da su Srbi povratnici u tim kantonima suočeni sa teškim stvarima, počevši od toga da nemaju adekvatnu infrastrukturu i tretman, te naglasila da još ima srpskih sela u kojima ljudi nemaju struju, što je sramota.

"Imate cijeli niz godina i sve godine nakon rata situaciju u kojoj nemate pravu konstitutivnost, nemate mogućnost da budete predstavljeni, nemate mogućnost da ostvarite prava konstitutivnog političkog naroda", rekla je Cvijanovićeva novinarima komentarišući izjavu potpredsjednika SDA Edina Ramića da će inicijativa o smjeni potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Senada Bratića doprinijeti da "kadar SNSD-a trpi sankcije zbog stavova svog predsjednika".

Prema njenim riječima, SDA se nema čime pohvaliti, jer Srbi povratnici u ove kantone užasno trpe zato što su obezvrijeđeni, nemaju osnovne uslove za život, nemaju mogućnost da budu legitimno predstavljeni, ali nemaju mogućnost ni da njeguju svoj identitet zato što im se nije davalo da imaju ni nacionalnu grupu predmeta, kao što to imaju Bošnjaci u Republici Srpskoj.

"Nije im davana mogućnost, osim formalno, da upišu da uče srpski jezik, a u suštini su prisustvovali predmetima nekog drugog jezika koji nije njihov maternji jezik i mnogo je drugih primjera", istakla je Cvijanovićeva i dodala da je jedna dimenzija to što postoji mogućnost da sankcije trpe kadrovi jedne partije, a sasvim druga šta sve trpe Srbi povratnici.

Ona je navela da postoji mnogo primjera u kojima Srbi u FBiH štošta trpe, dodajući da se o tome ne priča.

"Oni /SDA/ cijelu galamu vode i pokušavaju da prebace na teren Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva i dodala da se u Srpsku vratio mnogo veći broj Bošnjaka, jer su imali sve uslove da se vrate.

Ona kaže da su bez ikakvih problema organizovana cijela povratnička sela u kojima djeca idu u 22 škole i gdje imaju organizovanu grupu predmeta.

Predsjednik Srpske je upitala koliko je takvih škola u FBiH i u koliko njih je ponuđeno da srpska djeca imaju nastavnika srpskog jezika, a ne samo da im piše u knjižicima da su ga izučavali.