Vidovdanske svečanosti u Višegradu

Srbi i dalje biju bitku za svoju slobodu

  • 28.06.2019. 19:21

Kosovski boj nije završen. Na žalost, srpski narod i dalje bije bitku za svoju slobodu na Kosovu i Metohiji i očuvanje srpskih svetinja, i to je teret koji nosi skoro sedam vijekova, rekao je mitropolit daborbosanski Hrizostom, služeći liturgiju u Hramu Sv. Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu. Lomljenjem slavskog kolača, obilježena je slava hrama i dat pomen svim stradalnicima od Kosovskog boja, pa sve do danas.

"Neka nam danas bude srećan i blagosloven Vidovdan, neka nam danas gospod molitvama Svetog Kneza i svih kosovskih junaka koji su na Kosovu izgubili živote i onih koji su do današnjeg dana na Kosovu živote dali braneći istinu i pravdu, slobodu i čast srpskoga naroda,“ rekao je mitropolit Hrizostom.

Kosovski božuri i ove godine začuli su se u kamenom gradu, u izvođenju Banjalučke filharmonije koja je u sklopu Vidovdanskih svečanosti održala koncert. Svečanostima u Andrićgradu prisustvovali su predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

"Dan koji nas uvijek okupi da poručimo i da pokažemo našu istrajnost, naše htijenje, da nastavimo da njegujemo našu kulturu i našu vjeru. Zahvaljujem Kusturici koji uvijek nađe dovoljno inspiracije da na ovaj način, svojstven njegovom duhu, organizuje obilježavanje Vidovdana koje je danas centralno u Republici Srpskoj", rekao je Dodik. 

"Sada smo u Višegradu i velika zahvalnost Kusturici zato što svake godine priređuje ovo obilježavanje i nadam se da će ono postati tradicija za Andrićgrad", poručio je Višković. 

Idejni tvorc Andićgrada i svijetski režiser Emir Kusturica kaže da je Vidovan u Andrićgradu već prerasta u tradiciju koja će se nastaviti njegovati i obilježavati i narednih godina. O Vidovdanu besjedio je i srpski akademik Matija Bećković.

"Proslavljamo 630 Vidovdan, sa željom da ga proslavljamo još toliko, a poslije ćemo lako, jer kažu da su najteže prvih 630 godina," rekao je Bećković.

"Ja sam više nego srećan što publici Višegrada, odnosno svima možemo da pokažemo kako se sveti dan pretvara u novi mit odnosno u novo kulturno poprište koje obiluje svim najboljim što imamo u kulturi“, istakao je Kusturica.

Već po običaju, na Vidovdan u Andrićgradu niču nove građevine. Ove godine položen je kamen temeljac, ali ovoga puta za zvonik koji će biti izgrađen uz Hrama Sv. Kneza Lazara i kosovskih mučenika. Opština Višegrad obezbjedila je sredstva za temelje, a do sljedećeg Vidovdana nadaju se da će zvonik biti završen.

“Za izgradnju temelja opština Višegrad je izdvojila pet hiljada KM, u toku je izrada projektne dokumentacije, sa ljudima dobre volje i donatorima uspjećemo taj zvonik da završimo,“ kaže Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

Na Trgu palih boraca položeni su vijenci za poginule srpske junake. Srpska vojska je vjekovima pokazivala da su srpski vojnici ideal junaštva, herojstva i borbe za slobodu, istinu i pravdu, tako je bilo vijekovima i ostalo je do danas - pričaju demobilisani borci VRS koji proslavljaju svoju krsnu slavu.   

“Praznik nad praznicima, ne samo za Vojsku Republike Sprske, koja je omeđila Republiku Srpsku nego i za one koji su prvi počeli stvaranje srpske države, to su oni sa Kosova, pa čak i oni prije Kosova,“ rekao je Aleksandar Savić, predsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Višegrad.

Baš u sklopu Vidovdanskih svečanosti obilježeno je i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i uspostavljanja mitropolije daborbosanske. 

Vidovdan je praznik srpskog naroda, ali i simbol slobode, pa se u Andrićgradu već osam godina, od kako je napravljen turistički kompleks, nizom kulturnih manifestacija obilježava i godišnjica Sarajevskog atentata i pomen Gavrilu Principu i članovima Mlade Bosne, koji su stradali boreći se za slobodu.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)