Nisu zadovoljni dogovorom od prošle godine

Spremni zahtjevi poljoprivrednih proizvođača u Srpskoj

  • 07.01.2019. 19:26

Poljoprivrednici u  Srpskoj već imaju spremne zahtjeve za novi Pravilnik o podsticajima. Većina ih nije zadovoljna onim što su dobili prošle godine. Iz udruženja uzgajivača svinja traže veće podsticaje po tovljenoj svinji. Tvrde da je u federaciji i brčkom daleko bolja situacija pa nisu, kažu, konkurentni na tržištu.

"Mi smo na vrlo lošem položaju iz jednostavnog razloga jer distrikt Brčko ima 70KM, Federacija konstantno 60KM, i mi evo rečeno nam je, biće 40, što znači da 50% više dobija jedan distrikt i tako je i raspoređena prodaja svinja", kaže Mišo Maljić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS.

Loše je, tvrde, što za sve postoji limit pa pored tog ukidanja, traže i ravnomerniju raspodjelu. Tu im konkrentno smetaju mljekari za koje se nekoliko godina unazad izdvaja 60% budžeta. Mljekari su i ove godine jasni, traže isti dio kolača. To smeta i voćarima.

"Mi ipak strahujemo, kao i svake godine da će to biti nepravilna raspodjela i da će ipak jedan dio proizvođača iz nekih drugih oblasti, ne samo voćarske. Svi očekujemo dobru i ravnomjernu raspodjelu i pravičnu", kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Poljoprivredni proizvođači bi, nakon praznika, trebalo da se sastanu sa ministrom kako bi pokušali da se dogovore o raspodjeli 71-og miliona maraka koliko će i ove godine iznositi agrarni budžet. Boris Pašalić kaže da će se truditi da, koliko toliko, udovolji svima i obećava da će se o svemu konsultovati.

"Trudićemo se da nađemo balans između različtih sektora svjesni da su podsticaji neophodni, ali i da mogu da unište proizvodnju jer kada su one previsoke, od proizvođača čine ovisnike, a ovisnici nisu ni kreativni ni inovativni. U svakom slučaju biće korekcija i trudićemo se da svi budu podržani", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Praksa je da Pravilnik o podsticajima stupi na snagu krajem februara ili početkom marta. On će biti na snazi sve dok se ne donese Zakon o podsticajima koji je najavio premijer Srpske u svom ekspozu, a koji je i jedan od prioriteta ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.