Špirić: Članovi CIK-a zreli za ostavke, opozicija poražena i zloupotrebljena

11:49, 22.02.2021.
Izvor: Srna
Ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju pokazali su jasno dvije stvari - da članovi Centralne izborne komisije /CIK/ BiH treba da podnesu ostavke i da opozicija u Republici Srpskoj nije dorasla izazovima vremena u kome se nalazimo i koji su pred nama, izjavio je Srni potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.

"Pokazalo se da je odluka CIK-a o ponavljanju izbora na određenom broju biračkih mjesta u Srebrenici i Doboju bila nepotrebna i politički motivisana zbog čega bi članovi ovog tijela morali da podnesu ostavke", naglasio je Špirić, koji je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je dodao da bi se tim činom članova CIK-a vratio legitimitet i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji ih je imenovao kršeći zakone.

"Što se opozicije u Republici Srpskoj tiče oni su jedino uspjeli da izgube u Doboju i budu zloupotrebljeni u Srebrenici. Ni iz ovog poraza oni nisu izvukli pouku niti prepoznaju politički trenutak i vitalni interes srpskog naroda u BiH", istakao je Špirić.

On je naglasio da je i prije izbora rekao da stranke okupljene oko SDA samo čekaju mig ili prećutno odobravanje određenih centara moći da od Srebrenice naprave "grad slučaj" i obesmisle izbore i demokratske procese u ovoj opštini, a zatim i da isti scenario postepeno sprovedu u cijeloj Republici Srpskoj ukoliko im bude dozvoljeno.

Zabrinjavajuće je, ukazao je Špirić, što su stranke opozicije i u Doboju stvarale atmosfera straha zbog čega mnogo ljudi nije izašlo na izbore, iako u tom gradu nije bilo poziva na blokadu kao u Srebrenici.

"U svakom slučaju pobjeda SNSD-a je jasna i očekivana. Zahvaljujemo se na mnogobrojnim čestitkama koje stižu na adresu najjače stranke u Republici Srpskoj i BiH", rekao je Špirić.