Izvještaj Stejt departmenta

Špirić: BiH prijete veliki socijalni, humanitarni i bezbjednosni lomovi

  • 29.06.2018. 13:10

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je Srni da najnoviji izvještaj američkog Stejt departmenta govori da je BiH pala na samo dno gdje se nalazi Avganistan, Burkina Faso i Obala Slonovače kada je riječ o borbi protiv trgovine ljudima, dok je samo 2011. godine bila u društvu sa Belgijom, Austrijom ili Francuskom.

Ako se ovome dodaju komplikacije vezane za migrantsku krizu na koju vlasti BiH ne nude nikakav odgovor, dok EU spašava sebe, onda se, istakao je Špirić, sa sigurnošću može tvrditi da BiH, nažalost, ulazi u fazu velikih socijalnih humanitarnih i bezbjednosnih lomova.

"Umjesto da Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara realno sagleda opasnost koje ovi procesi imaju na BiH, ministar Dragan Mektić vidi opasnost u udruženjima poput `Noćnih vukova`, `Srbske časti` ili pak poznatih i priznatih srpskih analitičara, pa se malo slika s njima, malo ih progoni", rekao je on.

Špirić upozorava da Mektiću već četiri godine ne pada na pamet da se pozabavi poslom iz svog resora koji je srozao na najniže grane od njegovog postojanja, na šta ukazuje pomenuti izvještaj.

Mediji navode da je BiH izrazito loše ocijenjena u najnovijem izvještaju Stejt departmenta o suzbijanju švercom ljudi u svijetu.

U Izvještaju o trgovini ljudima u dijelu koji se odnosi na BiH navodi se da je situacija gora nego što je ranije bila, te je BiH ocjena pala na blizu tri.

Na listi TIER 2 je Avganistan, Burkina Faso, Obala Slonovače, ali i Hrvatska i Albanija.

Stav Stejt departmenta je da BiH u cjelosti ne ispunjava ni minimum standarda u eliminaciji trafikinga.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.