Grad čuva 1.600 pripadnika ove jedinice

Specijalizovana jedinica za odbranu i zaštitu od vode uskoro u Bijeljini

  • 16.09.2019. 19:26

Civilna zaštita Bijeljine je spremna da blagovremeno odgovori u slučaju bilo koje vremenske nepogode, a grad čuva oko 1.600 pripadnika ove jedinice.

Prioriteti službe su jasni: zaštita ljudskih života i materijalnih dobara. Kontinuirano radi na obnavljanju opreme i obučavanju pripadnika jedinice, poručuju sa sastanka predstavnika Republičke uprave za Civilnu zaštitu i gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića. Najavili su i formiranje specijalizovane jedinice za odbranu i zaštitu od vode i na vodi u Bijeljini.

"Iskazana je potreba pošto se nalazimo u slivu i Drine i Save i potencijalni rizik od poplava ovdje je najviše izražen, da Republička uprava ima stacioniranu, obučenu, opremljenu jedinicu koja će prva intervenisati, koja će kasnije procjenjivati gdje i koga treba angažovati", kaže Milan Novitović, v.d. direktora Republičke uprave za civilnu zaštitu.

Poplave su elementarne nepogode koje najviše prijete Semberiji. Katastrofalne iz 2010. i 2014. godine se ne smiju ponoviti, odlučan je Mićo Mićić.

"Ono što smo mi danas dogovorili to je da pokušamo opremiti jednice civilne zaštite, da pokušamo izvršiti obuku pripadnika CZ i da ne čekamo da se desi poplava i da onda vidimo šta nam nedostaje", kaže Mićo Mićić, gradonačelnik grada Bijeljine.

Republička uprava za Civilnu zaštitu i Gradska uprava Bijeljina zatražiće pomoć i od Oružanih snaga BiH da im svojim inženjerskim kapacitetima pomognu u izgradnji prilaznog puta do savskog nasipa. U tome očekuju i pomoć Vlade RS.

Тагови: