Predstavništvo Srpske u Beču

"Spajamo kompanije iz Srpske sa partnerima u Austriji"

  • 01.07.2019. 16:19

Podsticanje privredne saradnje, uspostavljanje kontakata između institucija Republike Srpske i Republike Austrije, kao i uvezivanje dijaspore i saradnja sa mladima idejne su osnove na kojima se zasniva funkcionisanje Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Predstavništvo RS u Austriji sa sjedištem u Beču, osnovano je 2012. godine, a osnovni zadaci na kojem zasniva svoje poslovanje odnose se na rad na razvoju i unapređivanju saradnje privrednih subjekata RS i Republike Austrije, promovisanje privrednih potencijala i podsticanje ulaganja u privredu Srpske.

Tokom proteklih godina posredstvom aktivnosti Predstavništa organizovani su brojni projekti koji su omogućili kontakt tržišta Srpske i Austrije, a kao događaj od posebnog značaja izdvaja se otvaranje izložbeno-prodajnog salona "Show room" u Lincu.

Kao jedan od najvećih projekata, koji traje već godinama jeste i saradnja sa Privrednom komorom Republike Austrije, putem koje se organizuje aktivno spajanje kompanija iz Republike Srpske sa kompanijama iz Austrije.

"Veoma uspješno smo organizovali sastanke između kompanija iz Republike Srpske i onih u Austriji, uz podršku Privrednih komora Republike Srpske i Austrije. Do sada je kroz ovaj program prošlo preko 100 kompanija iz Republike Srpske, gdje su sklopljeni mnogobrojni kontakti, kao i poslovni uspjesi na tom polju. Sam konstantan rad u saradnji sa Privrednom komorom Austrije govori o tome da je Predstavništvo kvalitetan partner i kroz dugogodišnju saradnju to i može potvrditi. Saradnja sa pokrajinskim Privrednim komorama je isto tako donijela jako dobre rezultate, te su u više navrata organizovane posjete kompanijama", rekao je Mladen Filipović, šef Predstavništva.

Kao rezultat saradnje Vlade Republike Srpske, Predstavništva u Austriji i Banjalučke područne privredne komore u maju ove godine otvoren je izložbeno-prodajni salon u Lincu, gdje su predstavljeni proizvodi više od 30 privrednika iz Srpske.

"Dodatni uspjeh na kompanije iz Srpske na austrijskom tržištu je ostvaren otvaranjem izložbeno-prodajnog salona. Salon ili Showroom Republike Srpske ima za cilj bolje kontakte i ozbiljniji nastup privrednicima iz Republike Srpske na zahtjevnom austrijskom tržištu. Projekat za sada ima pozitivan odziv od predstavnika kompanija, arhitektonskih biroa do osoba sa naših prostora kojima je taj materijal zanimljiv. Planiramo i digitalnu platformu, kako bismo mogli da dotaknemo još širu publiku. Vjerujemo da i kompanijama iz Republike Srpske dosta znači kada su u mogućnosti da prezentuju svoje proizvode. Ipak je mogućnost direktnog prezentovanja proizvoda dosta upečatljivija od listanja kataloga", ističe Filipović.

Pored redovnih aktivnosti Predstavništva, značajna pažnja posvećena je očuvanju srpskog jezika i tradicije kroz projekt "Njegujmo Srpski Jezik", njegovanje sjećanja uz izgradnju Spomen Kapele za žrtve iz Prvog svjetskog rata te uvezivanje institucija u Republike Srpske i Austrije sa projektom razmjene i medicinske edukacije dva najveća zdravstvena centra u Beču i Banjaluci.

"Realizacijom projekta ‘Njegujmo srpski jezik’  Predstavništvo planira da uz podršku predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, Vlade Srpske radi na osnivanju škola na srpskom jeziku, što bi bilo od izuzetnog značaja za mnogobrojnu srpsku dijasporu u Austriji. Cilj projekta je da uz podršku pri osnivanju novih, te održavanju postojećih škola srpskog jezika u dijaspori očuva nacionalni, kulturni i duhovni identitet Srba u dijaspori", rekao je Filipović i dodao da je ovim projektom planirano niz mjera koje bi omogućile pokretanje obrazovanja djece prema zajedničkom nastavnom planu i programu Republike Srpske i Srbije, jačanje bibliotečkog fonda u klubovima i predstavništvima, kao i saradnja pri njegovanju i očuvanju tradicionalnih običaja, kao i saradnja sa SPC i eparhijama u inostranstvu.

Kao dokaz uspješne saradnje zdravstvenih centara iz Srpske i Austrije, uz podršku Predstavništva  u februaru 2018. godine započeta je kontinuirana medicinska edukacija kadra Univerzitetskog Kliničkog centra Banja Luka sa "Algemajnes krankenhaus” (AKH) s ciljem unapređenja rada i zdravstvenog sistema Republike Srpske.

"Uz direktnu podršku Predstavništva, već je više od 20 ljekara iz UKC-a završilo edukaciju u Beču te je projekt dokaz da je saradnja dva zdravstvena centra na visokom nivou sa jasnim ciljem unapređenja rada i zdravstvenog sistema Republike Srpske", dodaje Filipović.

Iz Predstavništva naglašavaju da je metalna industrija sigurno najzanimljiva austrijskim kompanijama, ali sve više interesovanja se javlja i za drvno-prerađivačku industriju, kao i za poljoprivrednu.

Pored proširenja rada Showrooma Linz u vidu analize za potencijalne dodatne lokacije kao što su Salcburg i Grac u narednom periodu Predstavništvo ima u planu organizaciju mnogobrojnih gostovanja i događaja u sklopu manifestacije Dani kulture Republike Srpske, planiranje za jesen 2019. godine, kao i organizacija privrednog foruma, te još jednog ciklusa spajanja privrednika iz Republike Srpske i Republike Austrije.

(Dunav.at)

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм