Šolaja: Savremena Kina želi miran razvoj i rješavanje konflikata

  • 11.05.2020. 14:50

Profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Miloš Šolaja rekao je da savremena Kina u svakom trenutku nastoji da pronađe alternativne modele međunarodnog poretka i međunarodnih odnosa zasnovanih na mirnom razvoju i koegzistenciji svih zemalja.

Šolaja je rekao Srni da Kina jeste nova svjetska sila, ali to za sebe ne želi da kaže, već se proglašava najvećom zemljom u razvoju, čiji je cilj da se svi konflikti rješavaju putem dijaloga i mirno.

"Kina želi da uspostavi takve odnose u svijetu koji će prvo obezbijediti njen suverenitet i teritorijalni integritet, ali i omogućiti miran razvoj svim zemljama svijeta", rekao je Šolaja, koji je danas održao onlajn predavanje o temi "Spoljna politika savremene Kine" u organizaciji Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci.

Šolaja je dodao da Kina smatra da se svi konflikti mogu rješavati na obostranu korist, te da je mir uslov za razvoj.

"Kina je uspostavila sistem spoljne politike koja u velikoj mjeri zavisi od meke moći koju širi po svijetu i pokušava ostvariti svoje osnovne ciljeve. Sama za sebe kaže da vodi defanzivnu spoljnu politiku i želi da ona bude harmonična i usklađena sa svim zemljama i na korist svih", pojasnio je Šolaja.

On je na predavanju, između ostalog, govorio o definisanju i vođenju spoljne politike Kine od "Velikog otvaranja" 1978. godine do danas, uključujući pregled odnosa Kine sa svim akterima u modernom globalizovanom svijetu, prije svega sa SAD i drugim velikim državama, susjedima i zemljama u razvoju.

Bilo je riječi i o principima miroljubive aktivne koegzistencije koje je definisao Džou Enlaj 1954. godine, kao i o inicijativi "Pojas i put" u okviru koje se razvija i mehanizam saradnje "Kine plus 17 zemalja Centralne, Istočne i Јugoistočne Evrope".

Riječ je o drugom onlajn predavanju u organizaciji Konfucijevog instituta.

Miloš Šolaja je profesor međunarodnih odnosa, međunarodne bezbjednosti i spoljne politike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.