Slava opštine

Sokolac: Povelje predsjedniku Srbije

  • 02.08.2019. 15:26

Opština Sokolac danas je povodom krsne slave Svetog proroka Ilije dodijelila najviše opštinsko priznanje Povelju opštine predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koje je preuzeo specijalni izaslanik savjetnik predsjednika Srbije za bezbjednost Milorad Veljović.

Veljović je novinarima rekao da je ovo priznanje i više od same povelje jer dokazuje još bliže veze unutar jednog naroda. 

"Srbija u potpunosti poštuje teritorijalni integritet BiH, ali niko neće zabraniti Srbiji da voli Republiku Srpsku i svoj narod", rekao je Veljović. 

On je ocijenio da je Vučić zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom napravio istorijski korak koji će se tek vremenom pokazati koliko je bitan, a kojem je suština da Drina ne može dijeliti srpski narod. 

Veljović je najavio pokretanje inicijative da predsjednik Srbije bude pokrovitelj zbližavanja Sokoca na Romaniji i Veljovićevog rodnog kraja Ivanjice, područja Golije /Srbija/, koji takođe slavi Svetog proroka Iliju. 

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izrazio je zadovoljstvo što današnjoj svečanosti prisustvuju predstavnici svih nivoa vlasti u Srpskoj i BiH, kao i izaslanik predsjednika Srbije Vučića, koji je ovom poveljom postao i počasni građanin Sokoca i čitavog romanijskog kraja. 

On je dodao da je srpski narod na ovom području zahvalan za sve ono što je radila Srbija u prethodnom periodu i što sada radi, sa Vučićem na čelu. 

"Posebna mi je čast i zadovoljstvo što imamo priliku da ugostimo izaslanika predsjednika Vučića i da mu u ime ovog naroda uručim priznanje i pošaljemo poruku da je Romanija uvijek bila slobodarska, spremna da pomogne i da primi svu braću u nevolji", rekao je Bjelica. 

Bjelica je podsjetio da je opština Sokolac jedna od uspješnijih u Srpskoj, da je krenula sa podizanjem privrede, da rade sva preduzeća u ovoj lokalnoj zajednici, posebno u oblasti prerade drveta, građevinarstvu i poljoprivredi. 

"Mnogo toga smo uložili u infrastrukturu, u čemu nam je Vlada Srpske pomogla sa 300.000 KM, a imali smo pomoć i Vlade Srbije, te veliku pomoć od Savjeta ministara i Ministarstva za ekonomske odnose i spoljnu trgovinu", naglasio je načelnik opštine Sokolac. 

Bjelica je podsjetio da je jedna od zajedničkih aktivnosti svih nivoa vlasti bila nedavna organizacija 56. Međuopštinskih omladinskih sportskih igara /MOSI/ gdje je učestovalo 2.200 sportista iz 27 opština i gradova sa tromeđe Srbije, Crne Gore i BiH /Republike Srpske i Federacije BiH/. 

Povelja opštine Sokolac dodijeljena je i Skupštini grada Istočno Sarajevo, a uručena je predsjedniku gradske Skupštine Miroslavu Lučiću. 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković podsjetio je da je opština Sokolac jedna od šest opština u sastavu grada, koja je za ovu zajednicu veoma važna. 

On je naglasio da grad opštini Sokolac pomaže dugo vremena raznim projektima i trajno finansira nekoliko subjekata, među kojima je Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik". 

"U ovoj godini smo posebno ponosni da smo kroz kreditna sredstva grada Istočno Sarajevo izdvojili više od 700.000 KM i mahom su to projekti infrastrukture, ali smo pomagali revitalizaciju vodovodnog preduzeća `Vrelo Bioštice` i održavanje 56. MOSI-ja, čime smo pokazali slogu i brastvo na prostoru Romanije", naveo je Vuković. 

Na današnjoj svečanoj sjednici zlatne plakete opštine dodijeljene su direktoru Osnovne škole "Sokolac" Divni Janković i sportskom radniku Neđi Đuroviću. 
 

Тагови: