Srebrenka Golić

Softver za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola krajem januara u Vladi

  • 25.12.2019. 14:28

Krajem januara u prostorijama Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske trebalo bi da bude održan sastanak predstavnika Međunarodne finansijske korporacije i Banjaluke i Gradiške, kada se očekuje da će softver za izdavanje e-građevinskih dozvola i zvanično biti predat na korišćenje Vladi Srpske, rekla je Srni resorna ministarka Srebrenka Golić.

Golićeva je pojasnila da će nakon toga uslijediti testna faza kako bi se do aprila, kada je predviđeno da budu okončane sve aktivnosti i softver u potpunosti stavi u upotrebu, otklonili svi eventualni problemi.

"Integrisani sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Republici Srpskoj, koji se uspostavlja Projektom LIFE, omogućiće onlajn izdavanje svih vrsta dozvola iz oblasti građenja, od lokacijskih uslova, građevinske, pa do upotrebne dozvole", istakla je Golićeva.

Banjaluka i Gradiška su izabrane lokalne zajednice koje će se prve priključiti na integrisani sistem, s obzirom na to da su ranije provele regulatorne reforme i uspostavile jednošalterski način poslovanja, te su u potpunosti spremne podržati realizaciju projektnih zadataka, dodala je ona.

Golićeva je navela da će se ovim značajno pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja dozvola i smanjiti troškovi po svim osnovama za investitore i građane.

"Bitno je napomenuti da Vlada Republike Srpske za nabavku softvera nije morala da izdvoji ni marku iz budžeta. Projekat je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem Ukaida", dodala je Golićeva.

Prema njenim riječima, u okviru aktivnosti na uspostavljanju sistema za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu, u Banjaluci je održan sastanak na kojem je predstavljen način funkcionisanja softvera za izdavanje e-građevinskih dozvola i definisani stavovi kada je riječ o prilagođavanju softvera domaćim uslovima.

"Prezentaciju je održala konsultantska kompanija Finit, a osim predstavnika Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju na sastanku su bili prisutni i predstavnici Inspektorata Republike Srpske i Međunarodne finansijske korporacije, članovi Grupacije Svjetske banke", precizirala je Golićeva.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином