Najoštrije osuđuju saopštenje MIP-a

SNSD: Saopštenje MIP-a pokazuje da BiH služi stranim interesima

  • 08.02.2020. 13:14

SNSD je najoštrije osudio jučerašnje saopštenje Ministarstva inostranih poslova BiH u kome se krajnje neprimjereno i klevetnički spominje ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikole Špirića, te istakao da takvo ponašanje jasno pokazuje da BiH nije suverena i da većina bošnjačkih zvaničnika ne služi interesima naroda i građana.

- Svjesni činjenice da iza saopštenja stoje aktuelni ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković i činovnici američke vlade sa kojima je razgovarala, s pravom se pitamo postoji li igdje zemlja u kojoj se u zvaničnom saopštenju jednog ministarstva citira činovnik druge zemlje koji se protivi imenovanju šefa parlamenta u neku privremenu parlamentarnu komisiju - naveli su iz SNSD-a.

U ovoj stranci smatraju da bi u svakoj drugoj zemlji, osim u ovakvoj BiH, parlament smijenio takvog ministra dokazujući da je riječ o suverenoj zemlji u kojoj činovnici drugih zemalja ne mogu imenovati parlamentarne komisije, niti pred ministrom inostranih poslova klevetati jednog od predsjedavajućih parlamentom.

SNSD u svom saopštenju ocijenjuje da Ministarstvo inostranih poslova BiH jasno pokazuje da BiH nije suverena i da većina bošnjačkih zvaničnika ne služi interesima naroda i građana BiH, već interesima činovnika i vlada drugih zemalja, te međunarodnih moćnika koji tuže i sude bez dokaza i suda.

- Primjećujemo, takođe, da je Ministarstvo inostranih poslova BiH u svom saopštenju čak netačno i pogrešno naveo i sam naziv komisije u koju je Nikolu Špirića predložio zajednički Kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji svoje odluke donosi konsenzusom - navode iz SNSD-a.

SNSD je poručio da pruža punu podršku potpredsjedniku stranke Nikoli Špiriću i smatra nedopustivim i dugoročno štetnim pokušaj vaninstitucionalnog kadrovskog arbitriranja koje dolazi izvan BiH.

- Pozivamo partnere u institucijama vlasti da odustanu od daljnjeg uslovljavanja konstituisanja vlasti na nivou BiH, na bazi postignutog dogovora i kompromisa - naglašavaju iz SNSD-a.

U saopštenju Ministarstvo inostranih poslova BiH je navedeno da je Turkovićeva tokom posjete SAD održala niz sastanaka, a među njima i sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Metjuom Palmerom koji se, kako je navedeno,"osvrnuo i na prijedlog imenovanja Nikole Špirića u parlamentarnu Komisiju za borbu protiv korupcije, te osudio takvu namjeru".

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.