Rejting političkih stranaka

SNSD ima najveću podršku birača VIDEO

  • 15.07.2018. 16:47

U predizbornom periodu u Republici Srpskoj i BiH, koji je, između ostalog, obilježen objavljivanjem procjena o rejtinzima stranaka i političara u Srpskoj sa upitnom autentičnošću, portal Opcija.net imao je uvid u detaljno i relevantno, nezavisno istraživanje javnog mnjenja, realizovano za potrebe jedne ovdašnje parlamentarne stranke.

Istraživanje se bavi i regionalnom strukturom glasova za stranke. SDS je prvoplasirana partija u IЈ 6 – Bijeljina, gdje ima podršku 33,8 odsto glasača, dok je tu za SNSD 24 odsto ispitanika, te u IЈ 8 – Istočno Sarajevo, gdje je odnos snaga – 31,5 za SDS, a 30 odsto za SNSD. Istočno Sarajevo je specifično i po jakim pozicijama DNS-a i PDP-a, gdje ove dvije stranke imaju po, približno, 15 odsto podrške. U ostalim izbornim jedinicama za parlament Srpske, SNSD je na prvom mjestu: Prijedor – 33 odsto, Gradiška – 44,7, Banjaluka – 34,5, Derventa – 41,5, Doboj – 35, Zvornik – 33, Trebinje – 43.

Kada se svi ovi procenti preračunaju u poslaničke mandate, uključujući i kompenzacione, istraživači procijenjuju da će SNSD biti pojedinačno najsnažnija stranka sa 240 hiljada do 250 hiljada glasova, odnosno 34 mandata, što bi im, u zavisnosti od rezultata dosadašnjih partnera, dalo i mogućnost da formiraju novu vladajuću koaliciju sa samo jednom savezničkom partijom. 

Što se tiče kvote Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, prema projekciji u ovom istraživanju, SNSD će imati sedam ili osam mandata, SDS od tri do četiri, DNS jedan ili dva, a zajednička lista PDP-NDP jedan mandat.

Opširnije pogledajte u Centralnim vijestima ATV-a u 19 časova.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм