Politička platforma

SNSD će NSRS predložiti platformu kao odgovor na blokiranje formiranja novog SM

  • 05.09.2019. 18:36

SNSD će Narodnoj skupštini Republike Srpske predložiti političku platformu, kao odgovor na blokiranje formiranja novog Savjeta ministara. 

Poručuje to danas srpski član predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Platforma sa analizom stanja i prijedlozima djelovanja, koju će razmatrati Parlament Srpske će, kaže Dodik, biti plod obimnih političkih konsultacija. Iako je dogovoreni rok za formiranje vlasti istekao danas, SNSD daje šansu liderima SDA i HDZ da zajedno pronađu rješenje. U suprotnom će konačnu riječ imati Narodni poslanici.

"SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovinom septembra i utvrditi Političku platformu kao odgovor na novonastalu sutuaciju, predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje. Sve do zakazivanja sjednice Narodne skupštine ostavljam mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka u koji su nas sve stavili pojedinci koji imaju izrazito kratkovidu političku pamet", kaže Dodik.

Na funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH došao sam da štitim interes srpskog naroda koji me je i birao. Ne mogu i neću da radim protiv njihove volje, kaže Dodik. SNSD, kaže, dogovor nije uslovljavao, ali sarajevski političari jesu.

Tvrdi da ANP nije jedini razlog. Dio problema, objašnjava srpski član predsjedništva, leži i u tome što je koalicija okupljena oko SDA znatno oslabila, pa se još od potpisivanja sporazuma u toj partiji hvataju za slamke.

"Javnost u BiH je svjedok kako je taj sporazum rušen, a da se ni mastilo od potpisa na njemu nije osušilo, kako od nekih potpisnika, tako i od domaćih ali i međunarodnih aktera. SNSD, kao partija koja je pobijedila na posljednjim Opštim izborima i dobila mandat da predstavlja srpski narod u zajedničkim institucijama, odgovorno je ušla u razgovore o formiranju tih institucija, ali našu ozbiljnost nisu pratili svi partneri iz Federacije BiH", kaže Dodik.

U danu kada ističe rok predviđen sporazumom lidera SNSD, HDZ i SDA, oglasio se i Bakir Izetbegović. Kaže da će, ukoliko SNSD ostane pri svom stavu, partnere morati potražiti u izbornim gubitnicima- PDP-u i SDSu. Izetbegović tvrdi da međunarodna zajednica ipak intenzivno radi na tome da se pregovori izbornih pobjednika nastave. U SNSD-u odgovaraju da upravo po nagovoru stranaca, Bakir Izetbegović pravi istu grešku kao njegov otac Alija Izetbegović, jer ignoriše stavove, interese i izbornu volja druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана