Milan Petković, gost ATV-a

Smrtna kazna se ne može izreći niti sprovesti

  • 04.06.2019. 20:59

Evropska komisija zatražila je od Republike Srpske ukidanje smrtne kazne. Ta stavka i dalje stoji u Ustavu Republike Srpske i Evropska komisija tražila brisanje te odredbe iz Ustava, ali, ranije je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda potegao pitanje zaštite vitalnog nacinalnog interesa i onemogućio izmjene Ustava RS," pojašnjava Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i pravnik.

Gostujući u emisiji "Širom Srpske" Petković je rekao da u članu 11 ustava Republike Srpske još stoji da se za najteža krivična djela i pod određenim okolnostima može izreći smrtna kazna, ali je i de fakto i de jure nemoguće izreći, a ni izvršiti, zato što ona po krivičnom zakonu, a ni ranijim krivičnim zakonikom Republike Srpske nije bila predviđena, odnosno nije bila propisana. 

"Tako da mi smrtnu kaznu faktički nemamo, ali je, de jure, u Ustavu RS još uvijek imamao. U stvari na sceni je sav onaj apsurd BiH koji postoji zbog tih svih političkih barijera, imamo situaciju da nešto što je propisano ne može se izvršavati. To je dobro što se ne može, ali imamo kočnice i dobijamo negativne ocjene od Evropske komisije za nešto što i ne koristimo," kaže Petković.

On dodaje da Evropska komisija želi da spriječi da se smrtna kazna eventualno vrati u krivično zakonodavstvo Republike Srpske.

"Mi lako možemop da uvedemo tu smrtnu kaznu, ako imamo jednu stabilnu većinu, kao sada. Smrtna kazna se vrlo lako može vratiti u krivično zakonodavstvo Republike Srpske. Ako je nemamo u Ustavu onda to nije moguće, trebalo bi mnogo više političke volje da je vratimo. Evropska komisija želi da zaštiti ovaj politički prostor od smrtne kazne," rekao je Petković.
 
Gostovanje Petkovića, koji je govoroio i o kazni doživotnog zatvora pogledajte u prilogu ATV-a.
  
 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.