Prošlo je 27 godina

Smrt 12 banjalučkih beba zločin bez presedana

  • 07.02.2019. 13:35

Smrt 12 banjalučkih beba koje su preminule ratne 1992. godine zbog nedostatka kiseonika koji nije mogao biti dopremljen u bolnicu u Banjaluci zbog zatvorenog koridora i zabrane Savjeta bezbjednosti UN, predstavlja zločin bez presedana, izjavila je Željka Tubić, majka jedne od beba.

"Prošlo je 27 godina od smrti 12 beba, odnosno 13 godina od smrti Slađane Kobas, jedne od naših beba, 13. zvjezdice za koju položimo crvenu ružu uvijek kada polažemo vijence za naših 12 zvjezdica", rekla je Tubićeva, koja je i sekretar Udruženja "12 zvjezdica".

Ona ističe da se Slađana Kobas, koja je kao beba preživjela nedostatak kiseonika, kasnije herojski borila, ali je, nažalost, poslije dugogodišnje bitke preminula.

-"Slađana se poslije godinama borila za svoje zdravlje i život, ali je, nažalost, tu bitku izgubila", navela je Tubićeva.

Ona ističe da je ubijanje nedužnih beba zločin bez presedana koji pokazuje da je u ratu bilo planirano totalno uništenje života na ovim prostorima.

"Svakom normalnom čovjeku, kada razmisli trezveno, jasno je kakvu neko ima namjeru sa narodom i državom kada ide da ti ubija djecu. Očigledno je da je planirano totalno uništenje na ovim prostorima. Kako vrijeme prolazi sve je veća bol",navela je Tubićeva.

Slađana Kobas bila je jedina preživjela beba iz banjalučkog porodilišta u vrijeme kada je, zbog zatvorenog koridora i nemogućnosti da bude dopremljen kiseonik za inkubatore, umrlo 12 tek rođenih beba.

Slađana je preminula 9. februara 2006. godine poslije 13 i po godina bitke za život i postala 13. banjalučka zvjezdica.

Od 22. maja do 19. juna 1992. godine na Odjeljenju za intenzivnu njegu porodilišta u Banjaluci preminulo je 12 beba usljed nedostatka kiseonika.

Bebama neophodan kiseonik nije mogao biti dopremljen zbog zabrane Savjeta bezbjednosti UN, na čijem čelu je bio Butros Butros Gali.

Smrt beba bila je direktni povod da Vojska Republike Srpske pokrene akciju "Koridor 92", krene u proboj koridora prema Srbiji i ostvari jednu od najvećih i najblistavijih ratnih pobjeda.  

Тагови:
  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм