Prva SDS

Smještaj migranata u Podgrmeču je put u nestanak Srba

  • 19.07.2018. 12:52

Planirano razmještanje migranata iz Azije i Afrike na poručje Podgrmeča, odnosno opštine Bosanska Krupa je "nepromišljen, neodgovoran i drzak čin" koji ide u pravcu potpunog zatiranja srpskih podgrmečkih prostora i nestanku Srba i srpske kulture sa ovog područja, upozorili su iz Prve SDS.

"Informacija da će migranti biti smješteni na područje Podgrmeča uznemirila je i šokirala ono malo srpskog staračkog življa koje se vratilo na svoja ognjišta poslije pogroma 1995. godine koji su počinili zločinci pod komandom bivšeg generala i komandanta 5. korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića", saopšteno je iz ove stranke. 

U saopštenju se dodaje da će se, ukoliko se ovo desi, ostvariti ideja Alije Izetbegovića po kojoj mu Srbi između Une i Sane nisu potrebni. 

"Ko još može da zaboravi zločine počinjene u periodu od 1941. do 1945. godine te od 1992. do 1995. godine", pitaju iz Prve SDS. 

Iz ove stranke pitaju i šta će se desiti sa Krupom na Uni, jer se međuentitetska linija proteže na prostore gdje se namjeravaju razmjestiti migranti, kao i da li se ovim dovodi u pitanje opstanak Krupe na Uni, a posebno 2.500 stanovnika koji su riješili svoja egzistencijalna pitanja i žele da nastave život na svojim ognjištima. 

"Pozivamo institucije u FBiH da se ne inate i ne suprotstavljaju predstavnicma vlasti u Republici Srpskoj i ne igraju interesima srpskog naroda, jer bi u suprotnom napravili nepopravljivu i tešku grešku, te doprinijeli raseljavanju srpskog naroda sa područja Podgrmeča po treći put", upozorili su iz ove stranke. 

Iz Prve SDS pozivaju federalne institucije da zaštite prostore na kojima žive Srbi na području Bosanska Krupa-Jasenice i da nastave učvršćivanje već dobrih multietničkih odnosa na tom prostoru. 

"Apelujemo i na načelnika opštine Bosanska Krupa da ne dozvoli bilo kakvo narušavanje dobrih odnosa na međuentitetskoj liniji Bosanska Krupa - Krupa na Uni. Posebno pozivamo Predsjedništvo BiH i predstavnike srpskog naroda u institucijama BiH da se ozbiljno pozabave ovim problemom i da ne budu saučesnici u eventualnom novom egzodusu Srba sa ovih prostora". 

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić i predstavnici Evropske komisije posjetili su juče potencijalne lokacije za smještaj migranata u ovom dijelu BiH. 

Riječ je o lokacijama Medeno Polje, između Bihaća i Bosanskog Petrovca, te u Jasenici kod Bosanske Krupe. 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)