Denis Šulić SNSD-ov kandidat

Smjena Bratića kao odgovor na Deklaraciju SDA

  • 19.09.2019. 19:03

Denis Šulić, SNSD-ov je kandidat za novog potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, potvrdili su danas u toj stranci.

Šulić će po svemu sudeći sjesti u fotelju Senada Bratića iz SDA, koji je sa 50 glasova za, na sinoćnjoj posebnoj sjednici smijenjen sa te funkcije. Jedna je to od reakcija na deklaraciju SDA, koja se, između ostalog, zalaže za ukidanje entiteta. 

Republika Srpska to neće dozvoliti, čulo se jasno u skupštinskoj sali. Zvaničnici Srpske su i tamo nedvosmisleno odgovorili na provokacije poslanika iz SDA.

"Nemojte da krivite Republiku Srpsku što ne možete da formirate Vladu FBiH. Nema tamo Srpske, nema ANP-a, nema SNSD-a, nema SDS-a, PDP-a. Zašto se samo ističe Republika Srpska, Srpska je kriva i što je sad srijeda uveče u 10 sati", rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković.

"Gdje je egzistirala ta RBiH? Gdje sada egzistira? I još ću vam nešto reći i čitajte mi s usana. Ja nikad nisam živio u Republici BiH, moja djeca neće živjeti u RBiH, i njihova djeca neće živjeti u RBiH", kaže Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Naljutila je smjena u parlamentu Srpske i čelnike SDA, iako su zvaničnici Srpske nekoliko puta upozorili da će na sve sarajevske prijetnje imati  jasan odgovor. I baš ti odgovori su zasmetali Bakiru Izetbegoviću. Programsku deklaraciju svoje stranke, koja i te kako podsjeća na islamsku deklaraciju ne smatra neustavnom, ali zato neustavnim ocjenjuje  odluke GO SNSDa.

"SNSD koji je u vlastite kongresne dokumente odavno unio direktne separatističke pretenzije o "osamostaljenju Republike Srpske", i u svakodnevnom javnom diskursu ih dodatno ojačava, disciplinuje Bošnjake smjenjujući s položaja potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske njihovog predstavnika samo zato što je digao ruku za neki stranački dokument", poručio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

SDA je ta koja zatvara vrata saradnji, jer je taj isti dokument neustavan, kaže za ATV predsjednica Srpske, Željka Cvijanović. Poručuje da je Srpska privržena Dejtonskom sporazumu, za razliku od SDA koja programskim ciljevima narušava Ustavni okvir za mirni suživot u BiH.

"Pokazuje jedan invazivniji pristup jednog prema druga dva u BiH, što je neprihvatljivo jer je BiH zajednica u kojoj egzistramo i sarađujemo na jedan drugačiji način. Druga činjenica je da SDA blokira implementaciju izbornih rezultata", kaže predsjednik REpublike Srpske, Željka Cvijanović.

Pet dana nakon usvajanja sporne deklaracije SDA, probudili su se još neki i predstavnici međunarodne zajednice u BiH. Nakon sinoćnje osude koju je na račun deklaracije SDA uputio Valentin Incko, oglasila se i američka ambasada. oni su poručuju zabrinuti zbog stavova iznesenih u deklaraciji SDA. Ta  reakcija je stigla isuviše kasno, poruka je iz Republike Srpske.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм