Banjaluka

Smijenjena Lejla Rešić, potvrđena pisanja ATV

  • 04.06.2020. 19:03

Lejla Rešić je razriješena dužnosti ministra uprave i lokalne samouprave. Odluku je na današnjoj sjednici Vlade donio premijer Radovan Višković.

Potvrđena su tako jučerašnja pisanja ATV-a, da će u Vladi Srpske doći do smjene. Rešićevu će, do izbora novog ministra, u ministarstvu uprave i lokalne samouprave mijenjati ministar za evropske integracije, Zlatan Klokić.

"Za obavljanje ove dužnosti, Višković je ovlastio ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatana Klokića do izbora novog ministra uprave i lokalne samouprave, a najduže u periodu do 90 dana. O promjeni u sastavu Vlade Republike Srpske biće obaviještena Narodna skupština Republike Srpske. Premijer Srpske je ovu promjenu izvršio u skladu sa ovlaštenjima utvrđenim Ustavom Republike Srpske i Zakonom o Vladi Srpske, a po pribavljenom pozitivnom mišljenju predsjednika Republike i predsjednika Narodne skupštine Srpske", stoji u saopštenju Vlade Republike Srpske. 

Lejla Rešić danas nije bila dostupna za komentar. Vanredno je zato zasijedalo predsjedništvo DNS-a, čiji je Rešićeva član. Traže hitan sastanak sa rukovodstvom SNSD-a naredne sedmice, kada će, kažu, sve biti mnogo jasnije. Ipak, ostaju pri svom stavu da lokalne organizacije stranke treba da imaju odriješene ruke u sklapanju koalicionih sporazuma, iako je lider SNSD, Milorad Dodik nedavno jasno poručio da će, ukoliko se tako nešto desi, biti smijenjeni stranački funkcioneri iz tih lokalnih zajednica.

"DNS je i dalje pri svojim stavovima da će opštinski i gradski odbori samostalno donositi odluke, odnosno da li će imati svoje kandidate za načelnike i gradonačelnike. U razgovoru sa našim koalicionim partnetrima treba da neke stvari raščistimo i nadmao se da će se u sledećoj sedmici taj sastanak održati", rekao je Darko Banjac, generalni sekretar DNS-a.

Na pitanje da li postoji mogućnost da DNS napusti vladajuću koaliciju, Banjac odgovara da je u politici sve moguće. Poručuje i da je moguće da će ta stranka u Prijedoru imati svog kandidata za gradonačelnika. Pojavile su se odmah spekulacije da bi to mogao da bude bivši lider stranke, Marko Pavić. Pavić ipak danas odgovara da je u penziji, i da uživa u odmoru. Ne zanima ga ni smjena Rešićeve. 

"Ko sam ja da to komentarišem? Ja sam u penziji. Zovite rukovodstvo stranke. Uopšte to ne želim komentarisati. Trenutno živim miran život i lijepo mi je ovako", poručio je Marko Pavić, bivši lider DNS-a. 

Predsjendik SP i ministar u Vladi Srpske, Petar Đokić, saradnju sa Rešićevom, ocjenjuje kao dobru. Poručuje, ipak, da je prvi čovjek koalicionog lidera, SNSD, bio i više nego jasan, kada je rekao da će djelovanje stranaka mimo koalicionog sporazuma na republičkom nivou, imati posljedice.

"To je reakcija na jedan koalicioni stav, u stvari na stav jednog koalicionog partnera, kada je rečeno prije izvjesnog vremena da se ne želi saradnja sa drugim političkim strankama koje čine koaliciju i da eventualno, ako se nešto tako desi, da će doći do pomjeranja kadrova iz tih lokalnih zajednica", istakao je Petar Đokić, predsjendik Socijalističke partije.

Lejla Rešić, član je DNS iz Prijedora, gdje je juče došlo do smjena nakon što je promjenjena  skupštinska većia. Tamo je DNS većinu oformio sa SDS-om, dok je SNSD postao opozicija. Rešićevoj je ovo bio treći mandat u Vladi Republike Srpske.   

Тагови: