Trebinje

Služen pomen poginulim pripadnicima slavne Bobanske čete

  • 31.05.2020. 20:39

U selu Rapti u Bobanima kod Trebinja danas je služen pomen poginulim borcima Bobanske čete, čime je odata počast za 23 poginula borca ove jedinice koji su živote položili u odbrani Trebinja i Republike Srpske.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je ovo bila najhrabrija i najborbenija četa u Trebinjskoj brigadi, a njeni borci među najzaslužnijima što se danas uživa u slobodi.

Živko Vukojević, borac Bobanske čete koji se među prvim pridružio ovoj jedinici, istakao je da su se borili za svoje kuće i ognjišta i da je ljubav prema rodnom kraju bila presudna.

"Bili smo odlučni da ne popustimo, iako smo bili pod stalnim nasrtajima Hrvatske vojske", kazao je Vukojević.

Nakon pomena, cvijeće na spomenik poginulim borcima položili su delegacija grada Trebinja na čelu sa Ćurićem, predstavnici trebinjske Boračke organizacije, porodice poginulih boraca i prijatelji.

Bobanska četa osnovana je u selu Šćenica 1992. godine, imala je oko 120 pripadnika, a držala je liniju fronta dugu oko 15 kilometara.

U znak sjećanja i zahvalnosti, 2000. godine, poginulim pripadnicima Bobanske čete podignut je spomenik.

Na čelu čete od njenog osnivanja u selu Šćenica 1992. godine bio je vojvoda Nedeljko Vidaković, koji je 1994. godine poginuo na Boračkom jezeru.