Počelo obilježavanje Dana Prvog i drugog krajiškog korpusa 

Služen parastos poginulim borcima VRS

11:40, 31.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U okviru obilježavanja Dana Prvog i Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, u Crkvi Svetih velikomučenika jasenovačkih u banjalučkoj kasarni "Kozara" danas je služen parastos poginulim borcima VRS, nakon čega su položeni vijenci na spomen-ploču.

Pomen je služilo sveštenstvo Eparhije banjalučke. 

Vijence spomen-ploču poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske položili su izaslanik predsjednika Srpske Milorad Kojić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Vuković, te u ime Vlade Srpske Miroslav Maričić. 

Na spomenik su položeni i vijenci delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, komandanta Prvog i Drugog krajiškog korpusa, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, Udruženja penzionera VRS, banjalučke Boračke organizacije, članovi porodica poginulih pripadnika VRS i brojni građani. 

Thumbnail

Prvi krajiški korpus dao je ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske. Bio je sinonim za operativnu i borbenu spremnost i najveći operativni sastav VRS, koji je imao i najveću zonu odgovornosti. 

Ovaj korpus u ratu je činio 60 odsto VRS, jedno vrijeme je imao više od 120 hiljada boraca, a držao je front od 1.260 kilometara. 

Thumbnail

Među najvećim operacijama u kojima je učestvovao bila je "Koridor `92", a u ratu je poginulo od 5.000 do 6.000 boraca ovog korpusa. 

Drugi krajiški korpus imao je od 16.000 do 20.000 vojnika, od kojih je poginulo više od dvije hiljade boraca. 

Oba korpusa osnovana su u maju 1992. godine.