U narednom periodu

Službe za reviziju institucija posebno će se baviti računima gubitaša

  • 28.02.2019. 19:28

Službe za reviziju institucija u Republici Srpskoj ubuduće će se posebno baviti javnim preduzećima koja posluju negativno.

Garantuju to u Odboru za reviziju u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon današnje razmjene iskustava sa predstavnicima Državne revizorske institucije Srbije. Najavljuju da će od Glavne službe za reviziju Republike Srpske tražiti da pojača nadzor nad gubitašima. 

"Prije svega mislim na preduzeća koji su veliki gubitaši, kao što su na primjer Šume Republike Srpske ili Željeznice Republike Srpske. Znači, tamo su gubici veći u odnosu na neke druge institucije, tako da sigurno naša Glavna služba za reviziju ima još puno posla", istakao je Tomica Stojanović, predsjednik Odbora za reviziju u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

"Obavještavati javnost o tome koliko je zaista uz pomoć rada državnih revizorskih institucija se uštedilo u budžetu, taj novac preusmjeriti na određena druga investiranja u oblasti prosvjete, zdravstva i kulture", istakla je Aleksandra Tomić, predsjednik Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Republike Srbije. 

Kontrola trošenja javnih sredstava u Srbiji služiće kao primjer u Republici Srpskoj. Potpredsjednik Narodne skupštine i predsjednik odbora za finansije Željka Stojičić poručuje će se posebno posvetiti revizorskim izvještajima.

"Nama je jako interesantan portal upravljanja javnim finansijama, ono što je u Parlamentu Republike Srbije već razvijeno. Ono što bi, takođe, trebalo u budućem periodu da koristimo kao instrument jesu javna saslušanja gdje bi mogli da raspravljamo i o revizorskim izvještajima", istakla je Željka Stojičić, predsjednik Odbora za finansije i budžet Narodne skupštine Republike Srpske. 

Na današnjoj sjednici jednoglasno je pokrenuta i inicijativa za potpisivanje novog Protokola o saradnji Državne revizorske institucije Republike Srbije, Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske i skupštinskih odbora. Bliska saradnja između dva parlamenta traje mnogo duže, i to od 2008. godine kada su protokol o saradnji potpisali najviši predstavnici vlasti Republike Srpske i Srbije. 

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.